Špecializovaný trestný súd zamietol predĺženie väzby pre obvinených v kauze Očistec

TA3 TASR
26.10.2021 21:18

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, exšéf Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško, niekdajší riaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer aj ďalší bývalí policajní funkcionári Marián Zetocha a Milan Mihálik, obvinení v rámci policajnej akcie Očistec, majú zostať vo väzbe do 5. novembra.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v utorok zamietol návrh na jej predĺženie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal voči rozhodnutiu sťažnosť.

Predĺženie väzby žiadal aj pre exšéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra Hraška, niekdajšieho riaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera aj ďalších bývalých policajných funkcionárov Mariána Zetochu a Milana Mihálika. „Návrhom, ktoré prokuratúra v tomto štádiu konania predložila sudcovi pre prípravné konanie, nebolo vyhovené. Avšak, využil som opravný prostriedok a podal som sťažnosť voči všetkým výrokom, ktoré sa týkali nevyhovených návrhov. V blízkej dobe bude o nich rozhodovať Najvyšší súd SR,“ uviedol prokurátor ÚŠP Michal Šúrek.

Návrh na predĺženie väzby obsahoval aj prepisy obrazovo-zvukových záznamov, ktoré majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, obhajcom Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora Gašpara na poľovníckej chate.  

Podľa právneho zástupcu Tibora Gašpara Paru sa sudca pre prípravné konanie ŠTS venoval i prepisom spomínaných obrazovo-zvukových záznamov. Ozrejmil, že podľa súdu má disciplinárnu zodpovednosť niesť on ako obhajca a nie obvinení. Dodal tiež, že nahrávky sa odovzdali médiám, ale nie súdu, čo považuje za absurdné.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší niekdajší vysokopostavení policajní funkcionári boli zadržaní v rámci minuloročnej akcie NAKA Očistec. V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok