Čínsky prezident nepríde na summit G20 osobne, k lídrom sa pripojí na diaľku

TA3 TASR
26.10.2021 20:47

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa osobne nezúčastní na rímskom summite skupiny dvadsiatich najsilnejších ekonomík sveta. Agentúre Reuters to v utorok potvrdil nemenovaný zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Čínsky prezident nepríde na summit G20 osobne, k lídrom sa pripojí na diaľku
TASR/AP

 Čínu bude na stretnutí v sobotu a v nedeľu zastupovať minister zahraničných vecí Wang I, zatiaľ čo Si Ťin-pching sa k lídrom pripojí na diaľku prostredníctvom internetu, uviedol zdroj.

Kremeľ minulý týždeň oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin tiež osobne nepríde na summit v Ríme. Fyzickú neúčasť potvrdili aj japonský premiér Fumio Kišida a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Dobre informovaný zdroj pre Reuters uviedol, že osobná absencia popredných svetových lídrov neohrozí šance na dosiahnutie dobrej dohody na summite, ktorý sa zameria najmä na klimatické zmeny a pandémiu COVID-19.

Víkendové stretnutie skupiny G20, ktorej krajiny tvoria až osemdesiat percent globálnych emisií skleníkových plynov, sa považuje za dôležitý odrazový mostík pred dvojtýždňovým klimatickým summitom Organizácie Spojených národov COP26, ktorý sa začne v nedeľu 31. októbra v škótskom Glasgowe, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok