Slováci tretí na Nemeckom pohári

SITA
11.11.2012 19:56

Z triumfu na turnaji sa tešila domáca reprezentácia, ktorá v troch dueloch ani raz neprehrala. Za ňou skončili Švajčiari, Slováci a Kanaďania.

Slováci tretí na Nemeckom pohári
TASR

Slovenská hokejová reprezentácia obsadila na Nemeckom pohári 3. miesto a neobhájila vlaňajšie prvenstvo. V nedeľu na záver tradičného novembrového podujatia v Mníchove prehrali Slováci s Nemcami 0:2. V tabuľke majú za víťazstvo s Kanadou 3 body. Z triumfu na turnaji sa tešila domáca reprezentácia, ktorá v troch dueloch ani raz neprehrala. Za ňou skončili Švajčiari, Slováci a Kanaďania.

V porovnaní so sobotňajším zápasom s Kanadou tentoraz proti Nemecku nenastúpili zranený Radoslav Tybor a Tomáš Marcinko. Kapitán Branko Radivojevič absolvoval jubilejný 100. zápas v drese slovenskej reprezentácie. O výsledku sa rozhodlo v záverečnej dvadsaťminútovke, keď Nemci dali šťastné góly. Slovenskí strelci sa proti pozornému Dimitrijovi Kotschnewovi nepresadili. V 45. vzájomnom zápase dosiahlo Nemecko 19. víťazstvo (bilancia z pohľadu SR: 25 - 1 - 19). 

Výsledok:

Slovensko - Nemecko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly: 50. Barta (Marcel Müller, M. Wolf), 51. Festerling (Schütz, Akdag) 
Vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše: Buchwieser (Nem.) na 5+DKZ za nebezpečnú hru vysokou hokejkou, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Haupt, Schütz - Hofer, Kretschmer (všetci Nem.), 5600 divákov 

Zostavy:

Slovensko: Janus - Sersen, Valábik, Baranka, Štajnoch, J. Mikuš, Ďaloga, Kudroč, Stehlík - Radivojevič, J. Mikúš, Marcel Hossa - Marcel Haščák, Bližňák, L. Hudáček - Michel Miklík, A. Šťastný, Ölvecký - Marek Hovorka, Galamboš, Michal Chovan

Nemecko: Kotschnew - Hördler, Baxmann, N. Goc, Moritz Müller, Kohl, Onruschka, Petermann, Akdag - Greilinger, Barta, Marcel Müller - Gogulla, Ullmann, M. Wolf - Schütz, Buchwieser, Kink - Flaake, Festerling, D. Wolf 

Slováci odohrali ďalší zápas, v ktorom museli tvoriť a presadzovať sa cez pozornú nemeckú defenzívu. Pred bránkou súpera boli v úvode nebezpeční, dobrá strela Marcela Hossu či pokusy Libora Hudáčka však Kotschnewa neprekvapili. Na opačnej strane si musel dávať veľký pozor Jaroslav Janus, Nemci boli po prechode do útoku pred bránkou nepríjemní. V 9. min putoval predčasne do kabín Buchwieser za faul na Andreja Šťastného, päťminútová slovenská presilovka však nepriniesla zmenu skóre. V 10. min síce z bránkoviska pretlačili Valábik s Mikúšom puk za bránkovú čiaru, ale rozhodcovia gól po konzultácii s videorozhodcom neuznali. Nevyužitá presilovka sa podpísala na výkone Slovákov, do konca tretiny mali Nemci hru pod kontrolou a utvorili si viaceré šance, tie však zlikvidoval Janus.

V 24. min sa načahoval za strieľanou prihrávkou od Petermanna Wolf, ale neuspel. Na opačnej strane dobre mieril Hovorka. Nemci si utvorili následne tlak a Slováci mohli ďakovať Janusovi, že neinkasovali. Zverenci Vladimíra Vůjtka si síce vypracovali strelecké možnosti, ale v zakončení im chýbal väčší dôraz a presnosť. Nemci boli v druhej časti hry aktívnejší, ani raz však neskórovali. 
Slovenskej hre chýbal väčší nápad i častejšia streľba. Nemci sa zasa nedokázali strelecky presadiť a Janusa neprekonali ani pri presilových hrách. Na gól sa čakalo až do 50. min, keď nahodený puk Bartu od zadného mantinelu trafil Janusa a putoval do siete. O 51 sekúnd už domáci viedli 2:0, tentoraz trafil časť Janusovho výstroja zozadu Festerling a nemecký tím dal druhý šťastný gól. Slováci sa potom už k vážnejšiemu ohrozeniu Kotschnewa nedostali a z ľadu štadióna v Olympijskom parku odchádzali s druhou prehrou na tohtoročnom turnaji.

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Päťminútová presilovka v prvej tretine bola dôležitá pre ďalší vývoj zápasu. Škoda, že sme ju nevyužili. Na druhej strane, po prvej tretine bolo 0:0 a dúfali sme, že ešte vygradujeme tempo a kombinačne zohráme nejakú akciu. Od druhej tretiny sa nám to nedarilo, Nemci veľmi dobre bránili a viazla nám kombinácia. Pri hodnotení celého vystúpenia na turnaji prevládajú skôr negatíva, musíme to rozanalyzovať, prečo niektorí hráči nenaplnili očakávania. Mnohí ďalší nás však potešili."

Pat Cortina (tréner Nemecka): "Dnes sme hrali veľmi dobre v obrane. Trpezlivo sme čakali na šancu, ktorá napokon prišla. Víťazstvo na turnaji je pre nás povzbudením do ďalšej práce. Začína sa nám črtať zloženie kádra pre februárovú olympijskú kvalifikáciu."

Branko Radivojevič (kapitán SR): "Musím uznať, že dnes boli Nemci lepší. Boli všade skôr, mali viac šancí a víťazstvo si zaslúžili. Mohli sme dosiahnuť lepší výsledok, ale nevyšlo to. Stále sme mali šancu na prvenstvo v turnaji, ale Nemci boli naozaj dnes lepším tímom. Vyzeralo to, ako by sme boli bez energie. Škoda, že sa dnes prehralo. Môj jubilejný zápas mohol byť krajší."

Jaroslav Janus (brankár SR): "Pri prvom góle Nemecka bol súperov hráč za bránkou s pukom, poslal ho dopredu. Puk sa zasekol medzi mojou korčuľou a žŕdkou a padlo to do bránky. Pri druhom góle Nemecka zasa útočník strieľal naslepo spoza bránky, neviem, či mi trafil hokejku. Pre mňa to bola nešťastná situácia. Mám za sebou dva ťažké zápasy, pričom náročnejší bol prvý. Škoda prehry, mohli sme vyhrať celý turnaj. Na spoluhráčoch už bola cítiť únava z tretieho duelu za tri dni. Teraz ma čaká pár dní oddych a potom už späť do Slovana. Zo zrazu som si veľa zobral, som rád, že som mohol byť pri reprezentačnom tíme. Unavený nie som, som dobre pripravený, dva dni voľna mi teraz prospejú."

Boris Valábik (obranca SR): "Nemci nás prekorčuľovali, najmä v druhej tretine boli lepší. Hokej sa hrá na 60 minút. Ak chceme vyhrať, musíme byť lepší počas celého zápasu, a to sme dnes neboli. Ak skončíte tretí na turnaji, je len veľmi ťažké hľadať pozitíva. Dúfam, že to bolo len nezohratosťou. Želali sme si lepší výsledok. Uvidíme, ako to bude na ďalších zrazoch. Pozitívom je však partia, čo býva na týchto zrazoch."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok