Spoločnosť BioNTech chce vyrábať vakcíny v Senegale a Rwande

TA3 TASR
26.10.2021 19:43

Senegal a Rwanda podpísali s nemeckou spoločnosťou BioNTech dohodu, ktorá sa týka výstavby tovární na výrobu mRNA vakcín. Má ísť o prvé komplexy svojho druhu na africkom kontinente.

BioNTech závod (TASR/AP)
TASR/AP

Firma BioNTech, ktorá vyvinula vakcínu Comirnaty v spolupráci s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer, uviedla, že výstavba oboch výrobných centier by sa mala začať v polovici budúceho roka. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

"(Našim cieľom) je vyvinúť vakcíny v Afrike a vytvoriť udržateľné výrobné kapacity na spoločné zlepšenie lekárskej starostlivosti (v tomto regióne)," vyhlásil šéf spoločnosti BioNTech Ugur Šahin.

"Najmodernejšie zariadenia budú pre Afriku záchranou života a mohli by viesť k tomu, že Afričania v Afrike vyrobia milióny špičkových vakcín pre Afričanov," dodala podľa AP regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku Matshidiso Moetiová.

Odhaduje sa, že nové centrum v Senegale bude stáť vyše 170 miliónov eur. Čiastočne bude spolufinancované z prostriedkov európskych a amerických vlád a inštitúcií. BioNTech uviedol, že fabriky v Afrike by mohli vyrobiť až 50 miliónov dávok vakcín ročne, pričom kapacita sa bude v nasledujúcich rokoch ešte zvyšovať.

AP pripomenula, že nové výrobné centrá "pomôžu znížiť závislosť Afriky od dovozu vakcín", keďže kontinent v súčasnosti podľa WHO dováža až 99 percent očkovacích látok z iných častí sveta.

V Afrike celkovo žije vyše 1,3 miliardy ľudí, avšak zaočkovaných proti Covid-19 je len zhruba päť percent z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok