Toxická pozitivita môže poškodiť duševné zdravie. Ako rozpoznať, že je toho už veľa?

TA3/bd
26.10.2021 18:00

Nerobiť si z ťažkých vecí vrásky je to najlepšie v ťažkých časoch, čo pre seba môžete urobiť. Keď sa však rozhodnete vidieť len svetlú stránku života a „zlé“ pocity radšej zahnať, než sa nimi zaoberať, prekročili ste hranicu toxickej pozitivity.

Toxická pozitivita môže poškodiť duševné zdravie. Ako rozpoznať, že je toho už veľa?
FreePik

Nemožno poprieť silu pozitivity, ktorá poskytuje nádej, keď to najviac potrebujete. Ale extrémne pozitívny postoj môže síce zahnať bolesť, smútok a traumu, no potenciálne spôsobiť škodu sebe aj iným. Aké sú teda pasce toxickej pozitivity? Zoznámte sa aj so zdravšími spôsobmi, ako si zachovať optimistický pohľad bez toho, aby ste zavrhli aj negatívnejšie emócie.

Čo je toxická pozitivita?

Toxická pozitivita je myšlienka, že pozitívne myslenie by malo byť vždy uprednostňované pred negatívnymi emóciami. Je to aktívny pokus prehliadnuť alebo odsunúť nabok akékoľvek menej šťastné myšlienky alebo pocity ako je hnev, smútok alebo frustrácia.

Ale toxická pozitivita nezohľadňuje zložitosť života a celé spektrum emócií, ktoré s ním prichádzajú. Príliš zjednodušuje situácie s predpokladom, že pozitivita môže napraviť všetko, čo je v živote nesprávne, a tým môže minimalizovať veľmi skutočné, bolestivé emócie človeka.

depresia FreePik

To je rozdiel od optimizmu, čo je stav akéhosi „priania si pozitívneho výsledku“ a zároveň plného vedomia, že sa to nemusí stať. Zatiaľ čo toxická pozitivita popiera temné emócie a podporuje nútený optimizmus, nádejný optimizmus nám môže pomôcť čeliť výzvam a čeliť novým príležitostiam, a tak nás povzbudiť k rastu a snahe o lepšiu budúcnosť. Môžete byť realista a zároveň optimista. Inými slovami, optimistickí ľudia dokážu spracovať a riešiť ťažké pocity a stále si zachovávajú všeobecne nádejný pohľad. Bežné príklady nezdravého optimizmu zahŕňajú frázy ako:

  • "Všetko vždy vyjde."
  • "Všetko sa deje z nejakého dôvodu."
  • "Existujú len dobré vibrácie."

depresia FreePik

Prečo je toxická pozitivita škodlivá

Tu je návod, ako môže byť toxická pozitivita kontraproduktívna – a dokonca škodlivá – pre vaše duševné zdravie.

1. Násilne zaháňa traumu a bolesť

S toxickou pozitivitou myslenia „nestojí za to diskutovať o traumatických a bolestivých udalostiach, pretože to vyvoláva negatívnu energiu“. Namiesto toho počúvate ako ľudia hovoria „prekonaj to“ alebo „už sa toľko netráp“. Tieto výroky môžu byť škodlivé, aj keď sú vyslovené s dobrým úmyslom. Keď cítite tlak, aby ste nasadili šťastnú tvár a nespracovávate smútok, bolesť a traumu, potláčate ťažké pocity, ktoré môžu spôsobiť ďalší stres, hnev, smútok a podráždenosť.

2. Umlčuje a izoluje ľudí

Toxická pozitivita môže odradiť ľudí od zdieľania svojich bolestivých skúseností (alebo ich prinútiť bagatelizovať svoju bolesť) kvôli strachu z úsudku, odmietnutia alebo opustenia. Ľudia často zostanú ticho, pretože nechcú pôsobiť negatívne alebo ufňukane. Môže dokonca zhoršiť príznaky depresie a úzkosti alebo viesť k nezdravým mechanizmom zvládania, ako je užívanie návykových látok.

pozitivita FreePik

3. Znehodnocuje vašu realitu

Ľudia s toxicky pozitívnym myslením budú často minimalizovať bolestivé emócie iných, že nie sú dostatočne optimistickí, láskaví, dôverujúci alebo odpúšťajúci. Tento spôsob myslenia môže byť obzvlášť nebezpečný, keď ste v nezdravom alebo manipulatívnom vzťahu. Napríklad osoba, ktorá zažíva domáce násilie, si môže vyčítať, že sa dostatočne nesnažila, aby bol jej partner šťastný, hoci v skutočnosti to nie je jej chyba.

depresia FreePik

Čo robiť namiesto toho

Tu je niekoľko spôsobov, ako odolať toxickej pozitivite a podporiť nádejný optimizmus a osobné uzdravenie:

Nastavte si hranice

Ak chcete chrániť svoje duševné zdravie, stanovte si hranice alebo obmedzte čas s priateľmi a rodinou, ktorí na vás chrlia toxickú pozitivitu. Ak sa stále cítite osamelí a nešťastní, keď ich vidíte, možno sa im budete chcieť úplne vyhnúť.

Nájdite si svojich ľudí

Investujte do priateľov, ktorí pochopia, čo cítite a budú stáť pri vás, keď sa cítite na dne, namiesto toho, aby vás obviňovali alebo súdili. Nájdenie bezpodmienečnej lásky a podpory vo vzťahoch vám pomôže prekonať ťažké časy.

Vyhľadajte terapiu

Ak sa cítite smutní, neviditeľní alebo izolovaní, terapia vám pomôže zvládať svoje stavy. S podporou a vedením terapeuta si môžete vytvoriť bezpečný, neodsudzujúci priestor na skúmanie nepríjemných emócií, bolesti a traumy.

Naučte sa všímať si vaše emócie

Namiesto toho, aby ste utekali pred svojimi negatívnymi pocitmi, sadnite si s nimi a všímajte si ich bez posudzovania. Niekedy to najstarostlivejšie, čo môžete urobiť pre seba či druhého, je ponechať priestor pre jeho pozitívne aj negatívne emócie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok