Europol rozložil organizovanú skupinu. Oklamaní robotníci boli aj zo Slovenska

TA3 TASR
26.10.2021 13:05

Polícia v Belgicku, Taliansku a Luxembursku s podporou Europolu rozložila minulý týždeň veľkú organizovanú skupinu zapletenú do podvodov v oblasti zamestnávania a prania špinavých peňazí.

Europol polícia ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Zločinecká skupina, ktorú riadila istá talianska rodina, mala niekoľko firiem v Taliansku, Rumunsku a na Slovensku. V týchto krajinách verbovali stavebných robotníkov, informoval v utorok Europol.

Uvedené firmy posielali robotníkov do západnej Európy, predovšetkým do Belgicka a Luxemburska. Napríklad v Belgicku ich služby využívalo približne 20 subdodávateľov v stavebníctve.

Ako uvádza Europol, títo robotníci pracovali v nevyhovujúcich podmienkach, bez vymedzenia pracovného času, prisúdenia aspoň minimálnej mzdy a bez nároku na dovolenku. Ich zamestnávatelia zároveň nemali riadne registrovanú činnosť krajinách, kde robotníci prácu vykonávali. "Tento podvod dosiahol odhadom hodnotu 20 miliónov eur bez DPH," uvádza Europol.

Policajti prehľadali priestory v 22 lokalitách v Belgicku, desiatich v Taliansku a dvoch v Luxembursku. Zatkli pri tom desať osôb v Belgicku a dvoch v Taliansku. Zároveň zabavili 32 luxusných áut, budovy, luxusné predmety a peniaze na 350 bankových účtoch a v hotovosti v celkovej hodnote 3,5 milióna eur. Úrady okrem toho zmrazili 10,6 milióna eur na dovedna 16 účtoch v Taliansku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok