Admirál zaočkoval takmer celú krajinu, k úspechu mu pomohol trik z ponorky

TA3/hm
26.10.2021 12:00

V Európe sa najvyššou zaočkovanosťou pýši Portugalsko s jeho 10,3 miliónmi obyvateľov. Odborníci pripisujú úspech vakcinačnej kampane niekoľkým faktorom. Medzi nimi je i nasadenie viceadmirála, ktorý využil trik z ponorky a dosiahol, že zaočkovaní sú už takmer všetci.

Portugalsko monitor
TASR/AP

Portugalsko, ktoré má zaočkovaných 98 percent obyvateľov starších ako 12 rokov a vyše 86 percent všetkých obyvateľov, sa poučilo z predchádzajúcich vĺn koronavírusu. V krajine zomierali na covid dve tisícky ľudí týždenne, nemocnice praskali vo švíkoch a nemohli prijímať nových pacientov. Situáciu pomohlo zvrátiť niekoľko faktorov, píšu novinky.cz., vďaka čomu mohla vláda od 1. októbra zrušiť núdzový stav a uvoľniť takmer všetky opatrenia.

Do kampane nemiešal politiku

Jedným z faktorov, ktorý zvýšil záujem o očkovanie je práve vysoká úmrtnosť. Ako na Slovensku, tak aj v Portugalsku, prišlo pre koronavírus mnoho ľudí o svojich rodinných príslušníkov či priateľov. Za ďalší faktor úspechu odborníci považujú vakcinačný systém, ktorý zostal po očkovacej kampani proti obrne z prelomu minulého storočia. Portugalsku významne pomohol k vysokej zaočkovanosti aj menší počet antivaxerov, ktorých hlas v krajine nie je až tak počuť.

Významným a azda najvýraznejším faktorom, ktorému pripisujú úspech, je nasadenie viceadmirála Henriqua Gouveiaeho e Meloa. Líder portugalskej ponorkovej flotily, ktorý pôsobil v námorných veliteľských štruktúrach Severoatlantickej aliancie, mal na boj s koronavírusom jednoduchý recept - nemiešať do boja s pandémiou politiku, pristupovať k boju s vírusom ako k vojnovej situácii, konať rozhodne a bez odkladania. 

Viceadmirál používal rovnakú komunikáciu ako v armáde, zostavil si tím elitných armádnych expertov, medzi ktorými boli matematici, analytici, lekári aj stratégovia. Ako uviedol pre denník The New York Times, podobný postup v boji s koronavírusom odporúča aj iným krajinám. Kľúčové však je zapojiť ľudí, ktorí nebudú politikmi.

Koordinátor národného programu očkovania Henrique Gouveia e Melo TASR/AP

Podľa bývalej portugalskej ministerky zdravotníctva Leonory Balezaovej viceadmirál sformuloval jasnú a dôveryhodnú komunikáciu celej kampane. Systematicky očkoval vojakov, zdravotné sestry aj lekárov. Presvedčiť verejnosť, že očkovanie vakcínou je bezpečné, bolo potom jednoduchšie. 

Nenechal sa vyrušiť antivaxermi

Gouveia e Melo sa nebál ani priamej konfrontácie s odporcami očkovania. V júli počas demonštrácie antivaxerov vyšiel priamo medzi nich a bez ochranky. Ako uviedol, kričali na neho, že je vrah, no on im úprimne odpovedal, že vrahom je vírus a ľudia, ktorí chcú žiť ako v 13. storočí. Ako priznal, išlo o vhodné načasovanie. Úspech jeho vystúpenia v dave ľudí podčiarklo, že doň vstúpil vo chvíli, kedy tam zábery nakrúcali kamery spravodajských médií.

A v čom spočíva trik z ponorky? Ako povedal denníku The New York Times, v ponorke ste na palube pomalšej lode snažiacej sa chytiť tých rýchlejších, musíte nájsť perfektnú pozíciu a tú potom využiť v pravej chvíli. Viceadmirál verí, že Portugalsku sa podarilo dosiahnuť bod, kedy v krajine funguje kolektívna imunita. "Vyzerá to veľmi dobre," skonštatoval pre denník.

Viac o atakoch odporcov očkovania na vakcinačné jednotky na Slovensku, proti ktorým sa polícia rozhodla zasiahnuť, sa dozviete aj z reportáže redaktora Petra Revúsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok