Španielski policajti odmietajú vysťahovať neplatičov hypoték

TASR
11.11.2012 15:43

Policajní odborári v Španielsku dnes oznámili, že podporia policajtov, ktorí sa odmietnu podieľať na vysťahovávaní ľudí neschopných splácať svoje hypotéky. Reagovali tak na dva najnovšie prípady samovrážd zúfalých ľudí, ktorých prišli súdni zriadenci v sprievode policajtov vyhostiť z domu.

Španielski policajti odmietajú vysťahovať neplatičov hypoték
SITA

Zjednotené policajné odbory, ktoré zastupujú približne 25.000 policajtov, vo svojom vyhlásení vyjadrili presvedčenie, že napomôžu k zastaveniu praktiky vysťahovávania neplatičov.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v sobotu oznámil, že jeho vláda sa chystá čo najrýchlejšie zaviesť reformy, ktoré zastavia súdne vysťahovanie ľudí pre nesplácanie hypoték. Opatrenie nasleduje po tom, čo 53-ročná Španielka v Bilbau spáchala v piatok samovraždu, keď ju súdni zamestnanci prišli z bytu vysťahovať.

O potrebe reformy hovoria aj sudcovia. Až 47 členov Ústrednej súdnej rady, najvyššieho správneho orgánu súdnictva, sa minulý týždeň obrátilo na politikov s výzvou, aby pripravili novú legislatívu upravujúcu výkon vlastníckych práv v súvislosti s nesplácanými hypotékami.


Niektoré banky sa tiež pridali k iniciatíve. Peňažný ústab Kutxabank, pôsobiaci namä na severe Šanielska, v sobotu oznámil, že do prijatia nových pravidiel si ani v jednom prípade nesplácanej hypotéky nebude upatňovať záložného práva na nehnuteľnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok