Vlčan verí, že Budaj príde s dobrým plánom. Neprekvapila by ho ani zmenšená plocha parkov

TA3
25.10.2021 20:46

Reforma národných parkov sa odkladá na apríl 2022. Ministri Samuel Vlčan a Ján Budaj spísali spoločné memorandum, Boris Kollár zatiaľ trvá na svojich podmienkach. Minister pôdohospodárstva Vlčan v relácii Téma dňa uviedol, že to nebude jednoduché, ale verí, že sa reformu podarí zaviesť do praxe.

vlcan_2.jpg
TA3

Zohľadniť by sa mali aj finančné možnosti

"S ministrom Budajom sme intenzívne rokovali o záverečnom znení memoranda. Vynaložíme všetko úsilie na to, aby sme v priebehu budúceho roka dokončili zonáciu v ďalších siedmich parkoch. Nebude to jednoduché, ale myslím, že to zvládneme," uviedol Vlčan v TA3. Nie je si už však taký istý tým, či sa zonácia stihne v priebehu jedného roka.

"Musíme si naliať čistého vína. V minulosti sme národné parky vyhlasovali extenzívne, preto ich dnes máme množstvo. Musíme si tiež povedať, koľko peňazí vieme investovať do ich udržania," uviedol. Približne len polovica národných parkov je v rukách štátu. Podľa Vlčana je nutná aj celospoločenská dohoda na tom, ako budeme kompenzovať súkromných vlastníkov.

"Návrh ministerstva životného prostredia by mal zohľadniť aj finančné možnosti krajiny. Neprekvapila by ma aj zmenšená plocha národných parkov," spresnil Vlčan. Považuje za dôležité chrániť územia, ktoré majú svoj význam z hľadiska zachovania biodiverzity a biotopu pre ďalšie generácie. "V ideálnom svete by mali byť vo vlastníctve štátu," dodal.

Bude viac bezzásahových parkov?

Vlčan verí, že Budaj so svojím tímom príde s dobrým návrhom a že do konca júna predložia plán zonácie a udržateľnosti národných parkov. Považuje ho za skúseného politika a rozumného človeka.

"Nepatrí do kategórie rôznych aktivistov, ktorí chcú realizovať predstavy bez ohľadu na to, koho sa to dotkne. Je dôležité, aby sme situácie v jednotlivých lokalitách a porastoch posudzovali individuálne na základe odborných stanovísk," vysvetlil s tým, že rezort životného prostredia chce do roku 2025 polovicu bezzásahových národných parkov, o niekoľko rokov neskôr to má byť až 70 %.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok