Kia Motors Slovakia prijala celkovú štátnu investičnú pomoc 175 mil. eur

TASR
11.11.2012 15:25

Kia Motors Slovakia (KMS) prijala od vzniku spoločnosti na Slovensku dodnes štátnu investičnú pomoc v celkovej výške 175 miliónov eur, a to vo forme štátnych dotácií určených na vytvorenie pracovných miest, podporu vzdelávania zamestnancov, obstaranie majetku či pozemkov pod závodom. Informoval hovorca firmy Dušan Dvořák.

Kia Motors Slovakia prijala celkovú štátnu investičnú pomoc 175 mil. eur
SITA

Štátnu pomoc čerpala podľa neho KMS od Slovenskej republiky vo forme troch investičných projektov.

"Všetky tri investičné projekty boli ukončené, teda investovalo sa minimálne 100 percent investičných oprávnených nákladov a spustila sa výroba v skolaudovaných halách. KMS si záväzky vyplývajúce z investičných zmlúv splnila a taktiež vytvorila plánované pracovne miesta, viazané na všetky tri investičné projekty. Slovenská republika má ešte previesť bezodplatne na KMS železničnú vlečku vybudovanú do závodu KMS v rámci štátnej pomoci v sume 5 miliónov eur," priblížil Dvořák.

Kia aktuálne spolupracuje s 22 dodávateľmi na Slovensku. "Dvanásť z nich pôsobí priamo v žilinskom regióne. Štrnásti dodávatelia sú pôvodom kórejské spoločnosti, ktoré vďaka investícii Kia vybudovali na Slovensku výrobné závody a prevádzky. Až 50 % dodávaných dielov, ktoré naši zamestnanci montujú do nami vyrábaných modelov Kia cee’d, Sportage a Kia Venga, pochádza zo Slovenska. Naši dodávatelia vytvorili na Slovensku viac ako 10.000 nových pracovných miest," doplnil hovorca spoločnosti.

Vedľa jej areálu sa nachádzajú výrobné haly viacerých dodávateľov. "Spoločnosť Mobis Slovakia, s.r.o., kompletizuje 4 typy automodulov - prednú masku, prístrojový panel a moduly oboch náprav.
Spoločnosť Hysco Slovakia, s.r.o., je zodpovedná za spracovanie oceľových zvitkov. V roku 2012 postavila vedľa našej spoločnosti výrobný závod spoločnosť Grupo Antolin, ktorá vyvíja, vyrába a distribuuje stropné, dverové a sedadlové systémy pre automobilových výrobcov. Tento rok sme rozšírili aj naše konsolidačné centrum, ktoré je napojené na montážnu halu," dodal Dvořák.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva v troch pracovných zmenách viac ako 3900 ľudí. Vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d Sportswagon, trojdverový športový pro_cee’d, športovo-úžitkový model Kia Sportage a viacúčelové vozidlo Kia Venga. V apríli 2011 ukončila automobilka výstavbu druhej motorárne a výrobnú kapacitu zvýšila z 300.000 na 450.000 vyrobených motorov za rok. Vďaka tomuto projektu vytvorili viac ako 270 nových pracovných pozícií. Sériovú výrobu motorov s objemom 1,4 a 1,6 litra spustili koncom septembra 2011. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,237 milióna vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok