Zelená liečba: Pobyt v prírode je už v niektorých európskych krajinách na predpis

TA3/zm
26.10.2021 16:00

Už vám niekedy niekto odporúčal, aby ste si šli vyčistiť hlavu do prírody? Je to rada nad zlato, ktorá už môže byť dokonca na lekársky predpis. Najmä v lese človek dokáže načerpať energiu, čo sa odrazí najskôr na psychike, ale v konečnom dôsledku i na fyzickom stave človeka.

Zelená liečba: Pobyt v prírode je už v niektorých európskych krajinách na predpis
Pexels/Baurzhan Kadylzhanov

Zelená liečba, terapia lesom alebo liečivá príroda – všetky tieto spojenia poukazujú na to isté, že pobyt na čerstvom vzduchu je naozaj zázračný. V niektorých krajinách Európy to dokonca uznali lekárske a vedecké kapacity.

V Škótsku proti depresii a vysokému tlaku

Od roku 2018 môžu praktickí lekári zo súostrovia Shetlandy v Škótsku predpisovať pobyt v prírode ako plnohodnotnú liečbu. Medicína totiž uznala, že pohyb na čerstvom vzduchu lieči duševné zdravie i vysoký krvný tlak. A čo je ešte lepšie, kto sa dá na terapiu lesom, dostane na predpis menej liekov, takže sa bude dávať do kopy oveľa zdravším, prirodzenejším procesom.

Niekoľko týždňová terapia v Írsku

V susednom Írsku doktori odporúčajú rovno šesťtýždňový pobyt v lone prírody na to, aby obmedzili u pacientov následky stresu. Je to v podstate podobný princíp ako u nás kúpele. Ak lekár vyhodnotí, že máte chronické následky z pošramotenej psychicky, môže vás poslať na zelenú odvykačku do lesa.

Chatky pri nemocniciach v Nórsku

Nezaostáva ani sever Európy. V Nórsku stavajú v blízkosti nemocníc chatky obklopené zeleňou, aby sa pacienti rýchlejšie zotavili. Keby ste si mali poležať v nemocnici, tak je vám určite príjemnejšia hospitalizácia v peknej izbe obklopene rastlinami než na klasickom studenom nemocničnom lôžku.

Japonskí priekopníci

To všetko boli príklady z Európy, ale v skutočnosti sú priekopníkmi Japonci, ktorí už v osemdesiatych rokoch zaviedli terapiu šinrin-joku. Tá je známa ako lesný kúpeľ, ktorý pacientom predpisuje pobyt v prírode.

Vedci dokázali, že najmä medzi stromami nám klesajú stresové hormóny v tele, a tak krajina vychádzajúceho slnka predpisuje už roky prechádzky. Takže snáď podobný trend dorazí jedného dňa aj k nám. No v skutočnosti recept od lekára na to, aby ste sa mohli vybrať do prírody, nepotrebujete. Predpísať si ju môžete i sami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok