Kollár chce presvedčiť čo najviac koaličných poslancov, aby sa postavili proti reforme nemocníc

TA3 TASR
25.10.2021 15:23

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár je proti tomu, aby sa zrušila nemocnica v Trstenej. Podľa jeho slov je neprípustné, aby sa reformy robili proti ľuďom. Avizoval, že chce presvedčiť čo najviac koaličných poslancov, aby sa proti nej postavili.

Kritizoval aj reformu súdnictva

Kritizoval tiež reformu súdnictva. Tú podľa neho chce už asi iba ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Kollár to uviedol po pondelňajšej návšteve Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej.

"Nedovolím, aby sa takéto niečo zrušilo. Neexistuje, aby to nejaký úradník, ktorý to už raz od stola napísal pre minulú vládu, teraz vytiahol, premaľoval a dal to našej vláde. Nedovolím, aby títo ľudia prišli o zdravotnú starostlivosť," podotkol šéf parlamentu.

Kollár uviedol, že nerozumie, prečo reformu nerobia radšej tam, kde je potrebná. "Nebudem za to hlasovať a urobím všetko pre to, aby som presvedčil čo najviac koaličných poslancov, aby sa postavili proti takémuto nezmyslu rušiť okresné nemocnice," zdôraznil. Ako dodal, všetky sú v zisku a normálne fungujú. Argument ministerstva zdravotníctva, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude, považuje Kollár za nezmysel.  

Hovoril, že nejde proti koalícii

Šéf parlamentu podľa vlastných slov nejde proti vládnej koalícii a koaličným partnerom, naopak, zachraňuje ich pred potupou a "hanbou na sto rokov". Kollár avizoval, že chce byť aj naďalej súčasťou koalície. Skritizoval tiež reformu súdnictva. "Kde prídem, tam sú proti tomu. Nech si pani Kolíková vymyslí nejakú inú hračku," uviedol.

Riaditeľ nemocnice v Trstenej Marian Tholt zdôraznil, že pred samotnou reformou je dôležité najskôr zmapovať situáciu na Slovensku a zistiť, aká je kvalita zdravotnej starostlivosti. Povedal, že chce bojovať za to, aby hornooravskú nemocnicu posunuli na vyššiu úroveň. "Máme čo robiť, práce je veľa. Robíme to pre ľudí, ktorí tu žijú, pretože ich máme radi, vážime si ich a sme tu kvôli nim," pripomenul.


Proti navrhovanej reforme nemocníc protestovalo minulý týždeň v Trstenej približne 500 ľudí. Organizátori protestu žiadajú rezort zdravotníctva, aby nemocnice v Trstenej, v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši ostali zaradené ako regionálne. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský vtedy avizoval, že do nemocnice v Trstenej vycestuje v najbližšej dobe.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok