Na Krčméryho vytiahli zbraň a kričali po ňom, že je pedofil. Pre vyhrážky sa skrýval v cudzine

TA3/hm
25.10.2021 15:00

Po tom, ako sa začalo očkovať proti koronavírusu, si osočovanie odniesli najmä zdravotníci, vedci a tváre očkovacej kampane. Infektológ Vladimír Krčméry priznal, že ho na Slovensku ohrozovali zbraňou. Po viacerých vyhrážkach a šírení neprávd dočasne opustil Slovensko, no keď začali v tretej vlne opäť stúpať počty infikovaných, rozhodol sa vrátiť.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Ako Krčméry uviedol pre Denník SME, zlomových momentov, pre ktoré sa rozhodol opustiť Slovensko, bolo niekoľko. Jedným z nich boli demonštrácie pred jeho domom, kedy hrozilo, že mu vylomia plot. Desiatky zhromaždených na neho kričali, že je pedofil, vrah a náčelník genocídy. Vtedy sa rozhodol zavolať políciu, po príchode ktorej sa dav rozptýlil.

V kostole mu odmietli podať ruku

Za ďalší zlomový bod označil situáciu, kedy sa proti nemu spustila "mediálna poprava". Ako uviedol, šírili sa o ňom nepravdy, že v Afrike nezákonne očkoval, ordinoval opitý a že má zákaz vstupu na kontinent, po čom začali na neho chodiť udania na genocídu. Dôsledkom šírených klamstiev bolo napríklad i to, že ho na strednom Slovensku verbálne napadli alebo mu v kostole odmietli podať ruku.

Krčméry ocenil kroky polície, ktorá ho ešte pred letnými prázdninami upozornila, že kolujú výzvy na jeho usmrtenie - na zastrelenie alebo sťatie hlavy. S vyhrážkami sa stretol aj zoči-voči, kedy mu povedali, že si má ísť kúpiť truhlu a do auta si sadá poslednýkrát, pretože ho polejú benzínom. Krčméry to oznámil polícii a v dvoch prípadoch podal aj trestné oznámenie.

Ako ďalej odborník na tropickú medicínu uviedol, strach o život v uvedených situáciách nemal, pretože podobným čelil aj v Burundi alebo na Haiti. Na sociálnej sieti dokonca kolovali aj výzvy na smrť jeho syna a vnúčat, v dôsledku čoho odišiel do zahraničia aj Krčméry mladší. 

Ochranku odmietol

Po dočasnom pobyte v zahraničí sa prvý zaočkovaný Slovák rozhodol vrátiť na Slovensko. Za hranicu návratu si zvolil 2000 nových prípadov koronavírusu denne a vzmáhajúcu sa tretiu vlnu pandémie. Z bezpečnostného hľadiska zhodnotil, že aktuálne je situácia viditeľne lepšia aj vďaka polícii a podpore ministra zdravotníctva, cirkvi a generálneho prokurátora. Efekt bol podľa neho okamžitý - jemu aj príbuzným prestali chodiť výhražné e-maily.

Prístup polície hodnotí po negatívnych skúsenostiach pozitívne. Ponúkli mu aj ochranku, ktorú však odmietol. Zvolil radšej útočisko v cudzine. Ako uviedol, keby ho z polície nekontaktovali, v niektorých prípadoch by vliezol hrobárovi rovno na lopatu.

Okrem Vladimíra Krčméryho čelili vyhrážkam v súvislosti s covidom aj ďalší odborníci - infektológ Pavol Jarčuška, lekár Peter Sabaka, hlavný hygienik Ján Mikas, vedec Pavol Čekan, epidemiologička Alexandra Bražinová a ďalší.

Pozrite si špeciálny dokument TA3 o práci záchranárov, ktorí každý deň riskujú svoje životy, aby zachránili tie naše.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok