Laschet odstupuje z postu premiéra Severného Porýnia-Vestfálska

TA3 TASR
25.10.2021 12:02

Šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie Armin Laschet v pondelok dopoludnia oficiálne odstúpil z postu premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Laschet odstupuje z postu premiéra Severného Porýnia-Vestfálska
TASR/AP

Pre agentúru DPA to potvrdil hovorca krajinského snemu v Düsseldorfe. Laschetovi, budúcemu poslancovi Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne, odovzdal dokument o ukončení jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády Severného Porýnia-Vestfálska André Kuper, predsa tamojšieho krajinského snemu. 

V utorok, po ustanovujúcom zasadnutí nového nemeckého Spolkového snemu, ktorý vzišiel zo septembrových parlamentných volieb, prevezme Laschetov úrad na jeden deň Joachim Stamp, krajinský minister pre záležitosti rodiny. V stredu bude následne za nového premiéra Severného Porýnia-Vestfálska zvolený súčasný minister dopravy Hendrik Wüst, a to na mimoriadnom zasadnutí tamojšieho krajinského snemu.

Hendrik Wüst sa stal v sobotu i novým predsedom Kresťanskodemokratickej únie v tejto západonemeckej spolkovej krajine a Lascheta tak nahradil i na tomto poste. Armin Laschet už pred nemeckými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 26. septembra, oznámil, že v prípade volebného neúspechu odíde z obidvoch funkcií v Severnom Porýní-Vestfálsku. Poslanec Spolkového snemu nesmie byť zároveň aj členom vlády v Severnom Porýní-Vestfálsku, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok