Ľudskoprávna organizácia zatvára svoje kancelárie v Hongkongu. Má obavy o zamestnancov

TA3 TASR
25.10.2021 10:21

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v pondelok oznámila, že zatvorí svoje kancelárie v Hongkongu. Dôvodom sú obavy z ohrozenia jej zamestnancov v dôsledku zákona o národnej bezpečnosti, ktorý vlani v júni prijal Peking.

Hongkong 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Toto rozhodnutie – prijaté s ťažkým srdcom – súvisí so zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý ľudskoprávnym organizáciám v Hongkongu prakticky znemožnil pracovať slobodne a bez strachu zo závážnych represálií (čínskej) vlády," uviedla vo vyhlásení Anjhula Mya Baisová, predsedníčka Medzinárodnej rady Amnesty International.

Amnesty má v Hongkongu dve kancelárie: jedna z nich je lokálnou pobočkou zameriavajúcou sa na ľudské práva a kampane priamo v meste; druhá je zase regionálnym úradom vykonávajúcim výskum a podporné práce vo východnej a juhovýchodnej Ázii a v Tichomorí.

Amnesty International vo vyhlásení uviedla, že svoju lokálnu pobočku v Hongkongu uzavrie 31. októbra a regionálny úrad "do konca roku 2021". Dané rozhodnutie ukončí vyše 40-ročnú prítomnosť tejto organizácie v Hongkongu.

Čína zaviedla zákon o národnej bezpečnosti v reakcii na hromadné prodemokratické protesty v Hongkongu spred dvoch rokov, ktoré často vypukli v násilnosti. Tento krok transformoval politické, kultúrne a právne prostredie v Hongkongu a zaviedol podobné obmedzenia politických prejavov, aké panujú i v samotnej pevninskej Číne.

Uvedená právna norma kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozí v najhorších prípadoch aj doživotie.

Podľa odporcov zákona o národnej bezpečnosti využíva Peking tento legislatívny predpis na potláčanie slobôd v Hongkongu, ktoré v čase, keď v roku 1997 Hongkong prechádzal pod čínsku správu, prisľúbila Čína bývalej britskej kolónii pod schémou "jedna krajina, dva systémy". Peking a hongkonská vláda však tvrdia, že tento zákon je potrebný na zabezpečenie prosperity a stability mesta, ako aj jeho ochrany proti "zásahom zvonka".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok