Za vaše migrény môžu aj výkyvy počasia. Čo vtedy nejesť a čo si dať na oči?

TA3/bd
25.10.2021 09:00

Zdá sa vám, že na základe predpovede počasia môžete vždy predpovedať aj vašu bolesť hlavy? Určite na tom niečo je. Od búrok po slnečné dni môžu zmeny počasia skutočne spôsobiť príznaky migrény.

Za vaše migrény môžu aj výkyvy počasia. Čo vtedy nejesť a čo si dať na oči?
FreePik

Odborná literatúra uvádza počasie ako spúšťač migrény v 50 až 70 percentách prípadov! Je to preto, že ľudia sú ovplyvnení zmenami barometrického tlaku, svetlom, teplotou a vlhkosťou. V dôsledku toho určité poveternostné podmienky, ktoré tieto premenné zahŕňajú - napríklad dážď - môžu spôsobiť bolesť hlavy. 

1. Zmeny barometrického tlaku

Zmeny barometrického tlaku (alebo vzduchu) sa často vyskytujú počas búrky, keď sa zmieša studený a teplý vzduch. A tieto zmeny, ktoré menia silu (alebo hmotnosť) vzduchu môžu narušiť rovnováhu tekutín vo vašich dutinách a viesť k bolesti hlavy.

Pre niektorých môže zmena teploty, ktorá prichádza so zlým počasím rovnako prispieť k bolesti hlavy v chladnom počasí. Bolesti hlavy z barometrického tlaku súvisia aj s vaskulárnou teóriou migrény. Táto teória naznačuje, že krvné cievy vo vašom mozgu sa rozširujú, čo sa môže stať pri kolísaní barometrického tlaku a potom sa zužujú, čo vedie k migrénovej bolesti.

pocasie FreePik

2. Blesky a búrky

Aj búrky s bleskom môžu spôsobiť u mnohých pacientov migrény, pri blýskaní sa vytvára krátkodobý elektromagnetický impulz s nízkou intenzitou, ktorý môže vyvolať príznaky bolesti hlavy. Búrkové dni navyše často prichádzajú s vyššími teplotami, ktoré vás môžu vystaviť zvýšenému riziku dehydratácie. Toto sú ďalšie rizikové faktory pre migrény.

3. Teplo a slnečné svetlo

Nie všetky bolesti hlavy pochádzajú zo zlého alebo chladného počasia. U mnohých ľudí sa objavujú migrény častejšie počas pekných dní. Napríklad horúce slnečné dni môžu byť problematické pre ľudí, ktorí majú fotosenzitívnu migrénu.

okuliare FreePik

4. Kombinácia faktorov

Niektorým pacientom je jedno či je pekný alebo upršaný deň. Migrény sa dostavia v oboch prípadoch. Migrény môžu byť teda multifaktoriálne. Inými slovami, rôzne premenné počasia a spúšťače môžu spôsobiť migrénu.

Tip: Stále nepoznáte zdroj vašich bolestí hlavy? Spolupracujte so svojím lekárom a pokúste sa určiť hlavnú príčinu, môže ňou byť aj počasie.

migrena FreePik

Ako predchádzať a zvládať bolesti hlavy

Aj keď nemôžete kontrolovať ani obchádzať klimatické a poveternostné podmienky, existujú preventívne opatrenia, ktoré prijať, aby ste minimalizovali bolesti hlavy:

Veďte si denník

Zapíšte si bolesti hlavy do denníka, aby ste videli, koľko dní ich dokopy vlastne mávate. To vám pomôže identifikovať spúšťače (vrátane počasia) a stratégovať spôsoby, ako sa im vyhnúť alebo ich obmedziť.

Vytvorte stratégiu prevencie

Kľúčom je vytvorenie plánu prevencie. Vaša stratégia by sa mala sústrediť na predvídanie a zmierňovanie spúšťačov. To môže zahŕňať zvýšenie vašej hydratácie alebo dočasné užívanie preventívnych liekov. Vyhýbajte sa potravinám aktivujúcim migrénu, najmä keď bude podľa predpovede daždivo. Medzi bežných „páchateľov“ patria:

  • Alkohol
  • Orechy
  • Kvasnice 
  • Konzervačné látky 
  • Tvaroh 

migrena FreePik

Osvojte si návyky zdravého životného štýlu

Správna výživa a pravidelné cvičenie pomáhajú vybudovať silný imunitný systém, ktorý dokáže odvrátiť choroby (a sprievodné bolesti hlavy), keď sa zmení počasie. Podobne, aj dodržiavanie správneho spánkového režimu môže znížiť riziko migrény.

Vypracujte akčný plán

Každý pacient by mal mať záložný akčný plán, keď ho začne bolieť hlava. 

Noste slnečné okuliare

Ak je ostré slnečné svetlo jedným z vašich spúšťačov migrény, nasaďte si slnečné okuliare. A pretože aj interiérové modré svetlo vyvoláva migrénu a citlivosť na svetlo, zvážiť aj okuliare filtrujúce modré svetlo.

Témy: pacient Migréna
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok