V Číne nariaďujú opäť lockdown. Úrady sa snažia zastaviť šírenie koronavírusu pred zimnou olympiádou

TA3 TASR
25.10.2021 08:45

Pre desaťtisíce ľudí v severnej Číne platia od pondelka prísne nariadenia nevychádzať z domu, keďže pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu sa úrady snažia zastaviť šírenie koronavírusu.

Olympijské hry sa začínajú, ovplyvnené sú viacerými protipandemickými opatreniami
TASR/AP

Obyvatelia čínskej metropoly tiež dostali pokyn, aby neodchádzali z mesta, pokiaľ to nie je nevyhnutné, hoci verejná doprava z Pekingu funguje v normálnom režime, informovala agentúra AFP. Čína v pondelok hlásila 39 nových prípadov nákazy, čím sa bilancia najnovšieho výskytu covidu spojeného s variantom delta zvýšila v krajine na viac ako 100 prípadov za týždeň.

Tieto počty sú mimoriadne nízke v porovnaní s väčšinou iných štátov sveta, Čína však počas pandémie postupuje stratégiou "nula prípadov" a jej predstavitelia sú niečo viac ako tri mesiace pred februárovou zimnou olympiádou odhodlaní nové šírenie zastaviť.  

V Pekingu uzavreli viacero bytových komplexov a organizátori v nedeľu odložili na neurčito maratón, na ktorom sa očakávalo 30-tisíc bežcov. Väčšinu nových prípadov nákazy, spojených so skupinou domácich turistov cestujúcich po Číne, zaznamenali na severe krajiny. Hromadné testovanie prebieha v 11 provinciách.

V pondelok sa začal lockdown pre približne 35-tisíc ľudí, vrátane turistov, v oblasti E-ťi-na vo Vnútornom Mongolsku. Viaceré mestá, okrem iného Lan-čou – metropola susediacej provincie Kan-su – a časti Vnútorného Mongolska pozastavili autobusové a taxi služby a uzavreli turistické pamiatky.

V stredočínskom meste Wu-chan, kde nový druh koronavírusu koncom roka 2019 po prvý raz identifikovali, usporiadatelia v nedeľu náhle zrušili ďalší maratón, na ktorom sa očakávalo 26-tisíc účastníkov.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok