Vesmírny robot zo Slovenska, ktorého prezentujeme v Dubaji, má pôvod vo vinohradoch

TA3 TASR
23.10.2021 12:30

Vesmírny robot Androver, ktorý je jedným z troch hlavných exponátov slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO Dubaj 2020, má svoje korene v strojoch na obrábanie vinohradov.

Vesmírny robot zo Slovenska, ktorého prezentujeme v Dubaji, má pôvod vo vinohradoch
TASR/Jakub Kotian

Nejde však o technickú časť vozidla, tú pripravila spoločnosť RoboTech Vision priamo pre tento exponát, ale o autonómne navigačné algoritmy, ktoré sú riadiacim centrom vozidla. Povedal to pri prezentácii Androvera v Dubaji konateľ RoboTech Vision Peter Pásztó.

Nepotrebuje GPS

„Ako firma sa nevenujeme v prvom rade vesmírnej robotike. RoboTech Vision sa venuje vývoju autonómnych navigačných algoritmov pre použitie na zemi,“ spresnil Pásztó. Algoritmus použitý vo vesmírnom vozidle je pôvodne určený do vinohradov a do ovocných sadov a je založený na báze reaktívnej navigácie.

EXPO TASR/Jakub Kotian

„To znamená, že vôbec nepotrebujeme GPS,“ povedal Pásztó. Robot sníma senzormi svoje okolie, vie sa autonómne pohybovať v riadkoch vinohradu a dokáže sa aj otočiť do ďalšieho riadku. „Toto, čo máme vyvinuté, je sčasti použiteľné aj vo vesmíre,“ zdôraznil konateľ.

Algoritmy na Mars?

Firma v Dubaji predstavuje dva stroje, pričom väčší exponát je výsledkom postupného vývoja. Prvý, menší robot sa dostal až na simulovanú misiu na Mars, ktorej sa zúčastnila aj slovenská astrobiologička Michaela Musilová. Druhý exemplár sa do takejto misie nedostal, nakoľko bol projekt na Havaji prerušený. Podľa Pásztóa však Androver otestovali na simulovanom povrchu Marsu v holandskom zariadení Európskej vesmírnej agentúry.

Firma sa usiluje vytvoriť softvér na všeobecné využitie. Pásztó predpokladá, že by sa algoritmy vyvinuté na Slovensku mohli v budúcnosti uplatniť v skutočnom vesmírnom vozidle. „Čakáme na ten správny projekt, ktorý naše algoritmy použije na niečo väčšie, ako napríklad let na Mars,“ dodal. Spolupráca s ESA je však podľa Pásztóa zložitá, pretože Slovensko zatiaľ nie je plnohodnotným členom tejto organizácie. Spoliehajú sa tak najmä na projektové výzvy.

Na výstave v Dubaji zaujalo aj slovenské vodíkové auto či autobus. V Štúdiu TA3 sa o nich môžete dozvedieť viac:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok