Piráti a Starostovia napadli výsledky volieb. Chcú mandát navyše

TA3 TASR
23.10.2021 08:30

Česká štátna volebná komisia nesprávne spočítala výsledky volieb do Poslaneckej snemovne, tvrdí koalícia PirSTAN, ktorá výsledný počet mandátov napadla na súde a požaduje o jedno kreslo viac.

Piráti a Starostovia napadli výsledky volieb. Chcú mandát navyše
TASR/AP

"Podali sme návrh na vyslovenie neplatnosti voľby kandidátov. Sme presvedčení, že volebná komisia si vyložila pravidlá volebného zákona tak, že namiesto korekcie výsledkov rozdelenia mandátov v 1. skrutíniu sa v 2. skrutíniu rozdiely naopak prehĺbili. Náš výpočet (je) ÁNO 71, PirSTAN 38," napísal na Twitteri podpredseda hnutia Starostovia a nezávislí Věslav Michalik.

Pochybila volebná komisia?

Oficiálne výsledky volieb pridelili hnutiu ANO 72 kresiel a koalícii PirSTAN 37. Koalícia Pirátov a hnutia STAN teraz žiada, aby miesto poslanca Ondreja Babky zasadol do dolnej komory parlamentu Miloň Slabý z kraja Vysočina. "Za prepočet mandátov je zodpovedná Štátna volebná komisia. A tá podľa nášho názoru nekonala v súlade s novým volebným zákonom," priblížil Michalik.

Koalícia PirSTAN tvrdí, že volebná komisia pochybila pri prepočte mandátov v takzvanom druhom skrutíniu. Namiesto jednotlivých krajov mala komisia v druhom skrutíniu zohľadniť celorepublikové výsledky, tvrdí PirSTAN.

Podľa výpočtov PirSTAN by poslanca Ondřeja Babku mal nahradiť Miloň Slabý. Poradie by sa navyše zmenilo u kandidátov SPD - Karlu Maříkovú a Jaroslava Dvořáka by v Snemovni nahradili Petra Svedíková Vávrová a Pavel Jelínek. Súčasne by sa zmenilo poradie náhradníkov.

Výpočet ešte v zime zmenili

Voľby do Poslaneckej snemovne výrazne ovplyvnilo rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý v zime zmenil systém výpočtu mandátov, pripomínajú Seznam Zprávy. Hoci nový systém mal do prepočtu mandátov priniesť väčšiu pomernosť, v týchto voľbách je menej proporčný, než keby sa počítalo po starom, analyzujú Seznam Zprávy. Hnutie ÁNO napríklad získalo o jeden mandát viac (72) ako koalícia SPOLU (71), hoci získalo menej hlasov.

O sťažnosti musí rozhodnúť Najvyšší správny súd. Obe koaličné strany na súde zastupuje europoslanec a podpredseda hnutia STAN Stanislav Polčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok