Putin zagratuloval britskému špiónovi v službách KGB k 90. narodeninám

TASR
11.11.2012 11:23

Ruský prezident Vladimir Putin zagratuloval k 90. narodeninám niekdajšiemu britskému agentovi tajnej služby Georgeovi Blakeovi, ktorý dlhé roky zároveň odovzdával informácie sovietskej tajnej službe KGB.

Putin zagratuloval britskému špiónovi v službách KGB k 90. narodeninám
SITA

Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa na svojej internetovej stránke.

"Dovoľte, aby som vám z celého srdca zagratuloval k vašim 90. narodeninám. Zaslúžene patríte k ľuďom plným sily a odvahy a k vynikajúcim profesionálom," píše sa v liste, ktorý Blakeovi zaslal ruský prezident.
"Za každých okolností ste vždy vedeli zachovať duchaprítomnosť, pripravenosť pre zodpovednú, náročnú prácu a vážne výzvy. Vždy ste úspešne plnili úlohy vám zverené. Vy a vaši kolegovia ste sa veľkou mierou zaslúžili o udržanie mieru, bezpečnosti a strategickej vyváženosti," píše podľa agentúry RIA Novosti Putin, ktorý tiež slúžil Sovietskemu zväzu ako agent KGB.

George Blake, ktorý sa narodil v holandskom Rotterdame ako George Behar, po roku 1951 až do zatknutia v roku 1960 v Británii odovzdával bývalému Sovietskemu zväzu tajné britské dokumenty a podľa britských predstaviteľov má na svedomí životy viacerých anglických agentov. Pri jednej z najväčších operácií sa mu podarilo zmariť plán Západu na vybudovanie tunelu pod Berlínskym múrom, ktorý mal slúžiť na odpočúvanie Sovietov. Po tom, čo ho v Británii odsúdili na 42 rokov odňatia slobody, sa mu podarilo rok po vynesení rozsudku - v roku 1966 - utiecť do ZSSR. V súčasnosti stále žije v Moskve, je držiteľom významných ruských štátnych ocenení. Označuje sa za presvedčeného marxistu, ktorý sa nikdy necítil byť Britom.


Blake napísal o svojej práci knihu Niet inej voľby, v ktorej píše o tom, ako spolupracoval so sovietskymi tajnými službami.


Ruské médiá informovali, že Blake oslávi svoje 90. narodeniny vo svojom dome s priateľmi a sledovaním dokumentárneho filmu, ktorý pri príležitosti jeho jubilea do vysielania zaradila celonárodná televízia Zvezda, prevádzkovaná ministerstvom obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok