TOP 4 krajiny Afriky, kde sa oplatí dovolenkovať v zime

CK Satur/PR
22.10.2021 17:11

Vydajte sa s nami v troch častiach po troch kontinentoch – Afriky, Ázie a Ameriky, pričom sa zastavíme v krajinách, kde leto vlastne nikdy nekončí a dovolenkovať sa dá, aj keď sa už u nás leskne inovať na konároch, tráva je postriebrená ligotavým mrazom a vo vzduchu sa vznáša prísľub dlhej zimy. Poďme preto najskôr na návštevu do „susednej Afriky“, ktorá je stvorená nielen na oddych, ale aj hlboké poznanie rozmanitostí a kultúr afrického sveta.

TOP 4 krajiny Afriky, kde sa oplatí dovolenkovať v zime
CK SATUR

Afrika

Predstavte si more, slnko, jemný vánok, ktorý sa mihne, aby vo vzduchu zaševelil a vám vniesol do srdca prílev žiarivej energie. Aj keď u nás už leto skončilo, v niektorých krajinách ešte len začína práve to najlepšie dovolenkové obdobie. Cesta do Afriky nás zavedie cez faraónsky Egypt, voňavý Zanzibar, mystické Seychely, až po spievajúci Maurícius, pričom v každej krajine si môžete užiť vašu objavnú dovolenku plným priehrštím, lebo je nielen dokonalá na relax, či čľapkanie sa v mori, ale práve cez jej spoznávanie sa dostanete ku tomu „najväčšiemu umeniu“. A koniec koncov, v Afrike sa to predsa všetko i začalo!

Dovolenka v Afrike. CK Satur

1. Egypt

Časy, keď existoval faraónsky zlatý vek, už síce dávno pominuli, ale pre nás aj teraz stoja na tom istom mieste dôkazy, o ich veľkolepej sláve. Oslava životodarnej rieky Níl naďalej ostáva a zračí sa v ich práci ako i v úsmevoch. Plody ich odvahy sú roztrúsené po nílskych brehoch a obdivovať ich môžete v dnešnom Luxore, kde sa nachádzajú vznešené chrámy zasvätené Amonovi, hrobky faraónov, chrám kráľovnej Hatšepsut alebo sa vydajte na objavnú plavbu po veľkej rieke a preniknite až ku bránam "čiernej Afriky", do Asuánu, kde stále horí plameň zvedavosti, čo ukrývajú nílske katarakty.

Egyptské chrámy. unsplash.com

Vaša zvedavosť vás tu povedie na vlnách Agathy Christie, čo majstrovsky zaujala svojou detektívkou, cez nedokončený obrí obelisk, chrám postavený z lásky, až do núbijskej dedinky, ktorá je nasiaknutá farebnosťou a ľuďmi, o ktorých sa tu hovorí, že aj keď sú čierni, majú „biele srdcia“. A samozrejme obrovský div sveta, Abu Simbel, len pár kilometrov od Sudánu, ktorý spečatil veľkosť faraóna Ramessa II. už pred 3200 rokmi. Objavná cesta Egyptom však nekončí, pretože slnkom zaliate pláže a pestrý podmorský život si môžete užiť na dovolenke v Hurghade, kam si môžete zaletieť priamo z Bratislavy a to každý piatok.

2. Maurícius

Južná pologuľa, východne od Madagaskaru a len pár stupňov od obratníka Kozorožca, sa „svet točí“ okolo jedného sopečného ostrova, ktorý nesie exotický názov, Maurícius. Maurícijský život sa zas točí okolo krásnych pláží, plantáží, rumu i vanilky, domorodej pohody a vynikajúceho kreolského jedla, ktoré je paletou fantastických chutí. Ikonou ostrova je sopečná hora Le Morne, ako aj rovnomenná nádherná pláž s bielym pieskom a tyrkysovou farbou mora. Pozdĺž pobrežia príroda vytvorila krásne zátoky, ktoré sú stvorené na kúpanie, ako aj vodné športy.

Maurícius. depositphotos.com

Na panensky bielych brehoch môžete dovolenkovať na Mauríciu, napríklad aj na pláži Belle Mare, ktorú tvorí lagúna a bujná zeleň. Hlavné mesto Port Luis je magnetom pre umelcov, je rozmanité, živé a plné festivalov. V „službách kráľovského námorníctva“ tu môžete rozpoznávať život vtedy, keď bol plný pirátov, a dnes, keď je plný náruživých cestovateľov, hľadajúcich svoj vlastný poklad. Za veľkým „zeleným pokladom“ sa určite vyberte do slávnej botanickej záhrady Pamplemousses, kde sa nachádzajú lekná obrovské, čím tak vaše predstavy o dovolenke na Mauríciu dokonale zapadnú ku spoznávaniu Afriky.

3. Seychely

V našich končinách sú predstavy o raji asi takéto: biely hladký piesok, blankytná farba mora, žiarivé slnko, teplo a kokosové palmy hojdajúce sa až nad vodou. Ak hľadáte presne niečo takéto, Seychely v Indickom oceáne sú celkom iste skvelým príkladom. Ba možno aj prekonajú všetky vaše očakávania. Lebo len kokosy, tu nájdete oveľa väčšie a nádherné pláže lemujú žulové skaly, ktoré sa tisícročia dívajú na celú škálu dejín seychelskej prírody.

Seychely. depositphotos.com

1600 km západne od brehov Kene sa rozkladá 115 ostrovov. Najväčší z nich je Mahé, s najmenším hlavným mestom na svete, Victoria. Na ostrove Praslin zas budete kráčať po najkrajšej pláži na svete, Anse Lazio, či v prírodnej rezervácii Vallée de Mai hľadať tie svetové orechy Coco de Mer pripomínajúce istú ženskú krivku. Na ostrove La Dique narazíte na ladné „štvornohé dámy“, ktoré vám určite skrížia vašu cestu, či sa vám to páči alebo nie. To, čo vám tu však celkom vezme reč, je pláž Anse Source d´Argent. Je taká krásna, že žiadnymi slovami sa ani opísať nedá. Ak túžite po kúsku raja, vaša dovolenka na Seychelách vás presvedčí, že sú to ostrovy snov.

4. Zanzibar

Keď lietadlo pristáva na malom ostrove pri severných brehoch Tanzánie, človeku sa rozbúcha srdce, lebo prichádza vlastne ani nevedno kam. Súostrovie Zanzibar je dnes veľkým lákadlom ku zaujímavým objavom, aj keď jeho história sa niesla v ťažkých okovách. Tu na potulkách krajom mýtov, nebudete cítiť a vídať len korenie, ale i nesmiernu exotiku a panenskosť nádhernej prírody a všade navôkol tú najazúrovejšiu farbu mora, i keď na východnom pobreží „sem-tam uteká“.

Zanzibar. unsplash.com

Tak silný príliv a odliv nenájdete napríklad v severnej časti, pri obľúbenej pláži a dedine Nungwi, kde je piesok taký biely, že žiari snáď aj v noci. Rybárska dedinka je typickým zosobnením zanzibarského života. Ten si nenechajte ujsť aj v hlavnom meste Stone Town, kde v úzkych uličkách sú vtesnané dejiny Portugalcov, Ománčanov a Britov. A práve tu sa zrodil hlas Farrokha Bulsara, ktorý sa preslávil pod menom Freddie Mercury. Domov určite z ostrova korenia neodchádzajte bez vanilky, škorice či voňavých klinčekov, a fotky jedinečnej flegmatickej zanzibarskej opice, ktorú stretnete v národnom parku Jozani. Vašu dovolenku na Zanzibare umocnia aj jej krásni obyvatelia.

Aktuálne informácie o vstupe do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok