Slovák sa chcel preukázať falošným očkovacím preukazom, hrozia mu až dva roky za mrežami

TA3/hm
25.10.2021 06:00

Pokus o preukázanie sa falošným očkovacím dokladom sa môže poriadne vypomstiť. Polícia už eviduje prípad vynaliezavého Slováka, ktorému pre sfalšovanie očkovacieho preukazu hrozia až dva roky za mrežami.

Slovensko bude akceptovať aj potvrdenie o očkovaní proti COVID-19 z iných krajín
TASR/Martin Baumann

Po prípadoch falošných negatívnych testov, sčítacích asistentov, lekárov či policajtov, sa na Slovensku vyskytli aj falošné očkovacie preukazy. Kreativite sa síce medze nekladú, no v takýchto prípadoch to neplatí. Páchateľom za skutok hrozí až 24 mesiacov za mrežami.

Ako v pondelok informovalo Krajské riaditeľstvo PZ v Trenčíne, očkovací preukaz, ktorým sa podozrivý pokúšal preukázať, bol opatrený hlavičkou oprávnenej osoby a potvrdzoval podanie dvoch dávok vakcíny proti covidu. Na preukaze sa nachádzali aj dve pečiatky lekárov. 

"Počas požiadavky na aktiváciu tzv. green pasu bolo zistené, že osoba, na ktorú bol očkovací preukaz vystavený sa v záznamoch o očkovaných pacientoch nenachádza," uviedla polícia s tým, že lekári, ktorých pečiatky boli na preukaze v dňoch, kedy malo dôjsť k očkovaniu, vo vakcinačnom centre nepracovali. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre prečin falšovania a vyhotovovania nepravdivej zdravotnej dokumentácie.

Ako pre TA3 v piatok uviedla hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Trenčíne Katarína Kuzmová, v prípade falošného očkovacieho potvrdenia k posunu nedošlo, a v kraji zatiaľ podobný prípad neevidujú.

Podľa ministerstva zdravotníctva zaznamenali od začiatku očkovania dva podnety na vydanie falošného potvrdenia. Každý z nich rezort v spolupráci s Národným centrom pre zdravotnícke informácie preveruje. "Jeden z týchto podnetov sa už potvrdil ako falošný a druhý je momentálne vo fáze preverovania," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok