Kollár kritizuje reformu nemocníc, o súdnej mape sa ešte bude rozprávať s Kolíkovou

TA3 TASR
22.10.2021 16:15

Optimalizáciu siete nemocníc pripravuje Ministerstvo zdravotníctva SR od stola. Povedal to v piatok v Partizánskom po návšteve tamojšej nemocnice predseda Národnej rady SR Boris Kollár. O tretej verzii súdnej mapy sa ešte bude rozprávať s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Tá novú súdnu mapu predstavila v piatok.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

Kollár a OĽANO budú žiadať diskusiu o súdnej mape

"Evidujem však odpor sudcov či odborárov voči reforme. Pozriem si ju, ministerku budem kontaktovať, sadneme si a prejdeme si to," uviedol Kollár.

Reformu súdov chce s ministerkou prebrať aj hnutie OĽANO. Hnutie OĽANO zdôraznilo, že mu záleží na tom, aby reforma súdnej mapy bola čo najodbornejšia a aby predstavovala pre občanov jednoznačný prínos. "O jej podobe bude poslanecký klub hnutia ďalej rokovať s ministerkou spravodlivosti na utorkovom zasadnutí," spresnil Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.   

Súčasnú reformu nemocníc podporiť nechcú

Zopakoval, že hnutie reformu v súčasnej podobe nepodporí a pokiaľ nebude mať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský súhlasné stanovisko z regiónov, nemôže s hnutím počítať. "Veľmi ma mrzí, že sa to robí takýmto spôsobom, len pre reformu. Aby sme získali nejaké zdroje, niečo namaľujeme a ideme ničiť životy ľudí," tvrdí Kollár.

Vláda schválila reformu zdravotníctva 29. septembra. Nemocnice sa majú rozdeliť na viacero úrovní. Zoznam nemocníc však zatiaľ známy nie je. Prvé reálne zmeny v praxi sa majú začať realizovať od roku 2024. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že nemocnice rušiť nebude.

Minister verí, že s hnutím bude ešte diskutovať. Podľa šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej reforma môže prejsť aj bez podpory Sme rodina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok