Fico: Rozhodnutie súdu o vyšetrovateľoch NAKA nič nemení na tom, že sú stíhaní

TA3 TASR
22.10.2021 15:59

Zistenia senátu Krajského súdu v Bratislave nič nemenia na tom, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry sú stále obvinení a naďalej stíhaní na slobode. Zhodli sa na tom líder Smeru-SD Robert Fico a Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Tvrdia, že si treba počkať na to, ako bude pokračovať vyšetrovanie. Krajský súd označil stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA pracujúcich na závažných kauzách za neodôvodnené. Fico hovorí, že rozhodnutie súdu nič nemení na tom, že vyšetrovatelia sú stíhaní na slobode.

"Obvinenie pokračuje ďalej. Nebolo to žiadne rozhodnutie o vine alebo nevine," povedal na tlačovej konferencii. Dodal, že nikdy nebol zástancom väzobného stíhania. Pokiaľ sú vyšetrovatelia stíhaní na slobode, mali by podľa Fica prepustiť na slobodu aj policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších, vzhľadom na nedostatočné dôvody na väzbu.

"Počkajme si, ako bude pokračovať vyšetrovanie a nerobme unáhlené závery z jedného uznesenia, ktoré sa týkalo prepustenia z väzby a nie samotnej podstaty veci," povedal na tlačovej konferencii Pellegrini s tým, že bude pre neho rozhodujúce to, ako sa s prípadom vyrovná prokuratúra.

Pellegrini zopakoval, že čítal prepisy odposluchov vyšetrovateľov, kde sa mali vyjadrovať vulgárne. Dodal, že to by malo vyšetrovateľov diskreditovať v ich práci. "Z toho, čo som si prečítal, som bol ľudsky zhrozený," povedal.

Tri sudkyne Krajského súdu v Bratislave, ktoré jednomyseľne rozhodli o prepustení vyšetrovateľov v uznesení, skonštatovali, že stíhanie nie je v poriadku. Kritizujú postupy okresného sudcu aj prokurátora, predložené dôkazy považujú za nedostatočné na to, aby boli skutky kvalifikované ako trestné činy, respektíve aby z nich vyplynulo podozrenie z trestnej činnosti.  

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Scholtza zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich z väzby prepustil 1. októbra.

Generálna prokuratúra SR v súvislosti s uznesením KS uviedla, že v uvedenej trestnej veci budú predložené sťažnosti obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia na rozhodnutie Generálnej prokuratúre SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok