V Česku stúpol počet nových prípadov nákazy koronavírusom takmer o 4-tisíc

TA3 TASR
22.10.2021 13:56

V Česku pribudlo v piatok 3638 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od konca apríla. Reprodukčné číslo, poukazujúce na mieru šírenia nákazy, sa zvýšilo z hodnoty 1,65 na 1,79. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Platnosť niektorých testov by sa v ČR mohla skrátiť na deň. Meniť chcú aj karanténu
TASR/AP

Sedemdňová incidencia stúpla na hodnotu takmer 154 potvrdených prípadov na 100.000 obyvateľov. Situácia ja najhoršia v okrese České Budějovice, kde za uplynulých sedem dní pribudlo takmer 356 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Naopak najlepšie je na tom okres Náchod, kde za uplynulých sedem dní evidujú 26 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

V nemocniciach momentálne leží s covidom 19.771 pacientov, čo je najviac od mája tohto roka. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva zostávalo k piatkovému ránu voľných 25 percent štandardných lôžok s kyslíkom a 28 percent lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou.

České úrady za uplynulých 24 hodín zatiaľ evidujú tri úmrtia v súvislosti s Covid-19. Podľa iDnes.cz je však možné, že sa tento údaj bude ešte aktualizovať.

V hlavnom meste Praha pribudlo za uplynulých sedem dní 179 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Podľa výskumu odpadových vôd, na ktorom v súčasnosti pracuje tím Vysokej školy chemicko-technologickej, však môže byť počet nakazených osôb v Prahe oveľa vyšší, ako uvádzajú oficiálne štatistiky, informoval portál iRozhlas.cz.

Podľa vyjadrenia odborníka na výskum odpadových vôd Jana Bartáčka pre stanicu Radiožurnál Českého rozhlasu totiž analýza vzoriek z odpadových vôd v Prahe naznačuje, že situácia v súvislosti s počtom nakazených v českej metropole môže byť podobná situácii z marca, keď v krajine zažívali doposiaľ najhoršiu vlnu pandémie. Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva celkovo od začiatku pandémie zaznamenali v Česku už vyše 30.500 úmrtí v súvislosti s covidom a viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok