Šéf BBC po škandáloch odstúpil

SITA TA3
10.11.2012 23:47

Generálny riaditeľ britskej vysielacej spoločnosti BBC George Entwistle v sobotu večer odstúpil z funkcie pre škandály, ktoré túto verejnoprávnu stanicu postihli. Najnovší škandál sa týka reportáže, ktorá obvinila bývalého konzervatívneho politika zo sexuálneho zneužívania detí koncom 70. rokov, čo sa ukázalo ako nepravdivé.

BBC sa už v piatok verejne ospravedlnila a dočasne zrušila svoj investigatívny program Newsnight. Osobne sa ospravedlnil aj Entwistle. Nová aféra sa objavila len pár týždňov po zverejnení obvinení známeho moderátora BBC Jimmyho Savila z pedofílie, o čom spoločnosť mlčala, za čo si vyslúžila ostrú kritiku.

Predseda správnej rady BBC Lord Patten Entwistlovu rezignáciu prijal a odvysielanie reportáže označil za veľkú chybu, ktorá spôsobila spoločnosti veľké problémy. Zároveň oznámil, že úradujúcim generálnym riaditeľom bude Tim Davie, doterajší riaditeľ rozhlasového a hudobného vysielania.

Obvinenia odvysielala BBC pred týždňom v programe Newsnight, meno vysokopostaveného politika, ktorý mal v 70. rokoch zneužívať deti v detskom domove, ale nezverejnila. Podľa sociálnych sietí však ide o bývalého člena Snemovne lordov Alistaira McAlpinea. Ten akúkoľvek spojitosť so škandálom poprel. Odvysielané informácie sa následne ukázali ako nesprávne.

Témy: BBC
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok