V Bangladéši útočili na moslimskú menšinu Rohingov. Hlásia niekoľko mŕtvych a zranených

TA3 TASR
22.10.2021 10:38

Najmenej sedem obetí a viacero zranených si vyžiadal piatkový útok na islamský seminár v utečeneckom tábore pre moslimskú menšinu Rohingov, ktorý sa nachádza v Bangladéši neďaleko hraníc s Mjanmarskom.

Rohingovia Bangladéš 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu. Útočníci niektoré svoje obete zastrelili a ďalšie bodali nožmi, priblížil náčelník regionálnej polície. Štyria ľudia zahynuli na mieste útoku a ďalší traja v miestnej nemocnici utečeneckého táboru Baluchali v bangladéšskom okrese Cox's Bazar. Presný počet zranených polícia neuviedla. 

"Jedného útočníka sme zadržali bezprostredne po incidente," povedal novinárom vedúci predstaviteľ miestneho policajného práporu. Zadržaný mal podľa neho pri sebe strelnú zbraň, šesť nábojov a nôž. Napätie začalo v táboroch, kde žije viac než 900.000 utečencov z Mjanmarska, stúpať pred troma týždňami, keď neznámi ozbrojenci zastrelili vodcu rohinských utečencov Muhibulláha. Po jeho vražde sa mnohí rohinskí aktivisti začali skrývať, píše AFP.

Niektorí aktivisti zo zabitia Muhibulláha vinia Armádu spásy arakanských Rohingov. Táto militantná skupina je zodpovedná za útok na mjanmarské ozbrojené sily z roku 2017, na ktorý tamojšia vláda zareagovala prenasledovaným tejto moslimskej menšiny. Z krajiny následne utieklo 740-tisíc Rohingov. Armáda spásy arakanských Rohingov obvinenia zo zabitia Muhibulláha odmieta. 

V rohinských utečeneckých táboroch sa podľa aktivistov šíri "atmosféra strachu". Polícia podľa vlastných slov sprísnila bezpečnostné opatrenia, kým vyšetrí tieto najnovšie násilnosti. Represie páchané mjanmarskou armádou na Rohingoch označujú viaceré ľudskoprávne organizácie za genocídu. V 34 táboroch v okrese Cox's Bazar žijú v stiesnených a biednych podmienkach státisíce členov tejto menšiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok