Neviete vykonať potrebu na verejnosti? Poradíme, ako prekonať strach

TA3/bd
21.10.2021 18:00

Ste vonku a máte nutkanie ísť na toaletu? Pre niektorých ľudí to môže byť najhoršia nočná mora. Dá sa s tým ale bojovať.

Neviete vykonať potrebu na verejnosti? Poradíme, ako prekonať strach
FreePik

Existujú ľudia, ktorí majú strach z defekácie na verejných záchodoch. Ale keď človek musí, tak jednoducho musí. Neodporúčame, aby ste ignorovali pohyby čriev. Držanie stolice vyvíja zlé črevné návyky a môže v konečnom dôsledku viesť k zápche, tvrdej stolici či horšiem vytláčaniu stolice časom. 

WC FreePik

1. Obava zo zápachu

Ak sa obávate zapáchania, noste so sebou sprej na toaletu s esenciálnym olejom. Na povrchu vody vytvára bariéru na zachytenie prchavých chemických látok so zápachom. 

2. Je sedadlo čisté?

Možno vám pomôže vedomosť, že váš mobilný telefón má 10-krát viac choroboplodných zárodkov ako pravidelne čistené záchodové dosky. Ak vám sedenie na WC robí starosti, môžete si dosku sami poutierať, ak je mokrá alebo viditeľne špinavá. Aj keď sa tam nachádzajú baktérie spôsobujúce choroby, je pre ne ťažké dostať sa do vášho tela, pokiaľ nemáte otvorenú ranu. 

WC FreePik

3. Máte obavy z covidu

Ak sa vyhýbate verejným záchodom, pretože sa obávate toho, že sa nakazíte, robte nasledovné: 

WC FreePik

4. Všetci vedia, čo robíte

Ak trpíte tým, pretože ostatní vedia, čo na toalete robíte, musíte sa zrelaxovať. Zrejme máte úzkostnú poruchu, ktorá súvisí so sociálnou fóbiou. Sociálna úzkostná porucha ovplyvňuje vaše vnímanie seba v súvislosti s okolím. 

5. Fóbia

Ľudia cítia hanbu a rozpaky a prílišné obavy zo zvukov a pachov súvisiacich s ich potrebou na verejnosti. Tento strach môže byť ešte horší, ak máte ochorenie gastrointestinálneho traktu, ako je zápalové ochorenie čriev. Ak cítite, že je váš problém neriešiteľný a robí vám starosti na každodennej báze, konzultujte váš stav so psychológom.

Témy: Záchod
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok