Zverejnili, akú účinnosť má tretia dávka vakcíny proti koronavírusu od Pfizer/BioNTech

TA3 ČTK
21.10.2021 16:54

Tretia dávka vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer a BioNTech je účinná na 95,6 percenta, vyplýva to zo zverejnenej správy oboch farmaceutických firiem.

3. dávka
TASR/AP (ilustračné)

V tretej fáze klinických testov skúmali reakciu vyše 10-tisíc účastníkov starších ako 16 rokov. Vakcína je podľa nich účinná aj proti variantu delta, ktorý bol v dobe testovania najčastejší a prevažuje i teraz.

Jedni dostali vakcínu, druhí placebo

Účastníci testov dostali tretiu dávku v priemere 11 mesiacov po druhej dávke, časť z nich dostala placebo. V skupine, ktorá dostala tretiu dávku, sa neskôr vyskytlo päť prípadov nákazy. V skupine, ktorá dostala placebo a v praxi teda mala len dve pôvodné dávky, sa vyskytlo 109 nakazených. Z porovnania týchto dvoch čísiel vychádza záver o vyše 95-percentnej účinnosti.

Mediánový vek testovanej skupiny bol 53 rokov, takmer štvrtina účastníkov boli seniori nad 65 rokov. Analýza podskupín testovaných preukázala účinnosť tretej dávky bez ohľadu na vek, pohlavie, etnicitu alebo zdravotné predispozície.

"Tieto výsledky poskytujú ďalšie dôkazy o výhodách tretej dávky. Snažíme sa ľudí účinne ochrániť pred touto chorobou," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla vo vyhlásení.

Farmaceutické firmy uviedli, že podrobné výsledky štúdie čo najskôr predložia na recenzovanie americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, Európskej liekovej agentúre a ďalším regulačným agentúram. Európsky i americký regulátor už skôr schválil podanie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech aj Moderna pacientom z rizikových skupín. Európska lieková agentúra nechala záverečné rozhodnutie o tretej dávke na jednotlivých štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok