Klimatológ zverejnil status o stopke pre výskum zmeny klímy. Ministerstvo to vidí inak

TA3 TASR
21.10.2021 16:36

Klimatológ SHMÚ Jozef Pecho na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil status o tom, že ministerstvo životného prostredia zruší výskum zmeny klímy. Ministerstvo reagovalo s odlišným názorom, ohradil sa aj Slovenský hydrometeorologický ústav, podľa ktorého ide o "predčasné závery".

klimatické zmeny globálne otepľovanie more 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Klimatológ verzus ministerstvo

"Oddnes nerobím žiadnu osvetu a nič čo sa týka zmeny klímy. MŽP sa rozhodlo, že nám zruší výskum "zmeny klímy" na SHMÚ," informoval klimatológ Jozef Pecho na sociálnej sieti. Ministerstvo životného prostredia reagovalo s tým, že výskum nestoplo. Podľa rezortu je to práve naopak, v reakcii hovorí o tom, že "výskum zmeny klímy pokladá za obzvlášť dôležitý v období čoraz rýchlejšieho globálneho otepľovania." Ministerstvo dodalo, že pracuje aj na zákone o klíme, ktorý by pomohol Slovensko zbaviť emisií.

"MŽP preto nerozumie vyjadreniam niektorých predstaviteľov SHMÚ a v tejto súvislosti ich považuje za nepravdivé, dokonca až za zavádzajúce. Navyše, súkromný profil Jozefa Pecha nie je oficiálnym stanoviskom SHMÚ," píše sa v stanovisku.

SHMÚ: Status nie je oficiálnym stanoviskom

Na situáciu reagoval aj SHMÚ, podľa ktorého k žiadnemu definitívnemu verdiktu o zrušení výskumných úloh neprišlo. "Je pravdou, že medzi ministerstvom životného prostredia a SHMÚ sa vedú rokovania o možnosti šetriť finančné prostriedky, ich súčasťou bol na stredajšom stretnutí na Sekcii zmeny klímy a ochrany ovzdušia MŽP i návrh finančne obmedziť dve výskumné úlohy SHMÚ, avšak konečné rozhodnutie ešte nepadlo,“ upozornil generálny riaditeľ inštitúcie Martin Benko. Zdôraznil, že Pechov status nie je oficiálnym stanoviskom inštitúcie.

Benko zároveň priznal, že situácia s budúcoročným rozpočtom nie je jednoduchá a v prípade navrhovaného krátenia finančných prostriedkov bude mať SHMÚ vážne problémy so zabezpečením svojich činností. "Rokovania však pokračujú, prijímať závery je preto predčasné,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok