Američania potvrdili koordinovaný útok na základňu v Sýrii

TA3 TASR
21.10.2021 16:20

Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že základňa v Sýrii, ktorú využíva Američanmi vedená koalícia bojujúca proti džihádistickej organizácii Islamský štát, sa stala terčom delostreleckej paľby a útoku dronami.

Američania opustili svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane, ostáva viacero otáznikov
TASR/AP

K útoku na základňu at-Tanf došlo ešte v stredu, pričom zranenia neutrpel žiaden z amerických vojakov, spresnil hovorca Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) Bill Urban. Zároveň potvrdil, že základňa sa stala terčom "zámerného a koordinovaného útoku".

O útoku informovalo v stredu  ako prvé Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Spojenom kráľovstve. 

Základňa at-Tanf sa nachádza na juhu Sýrie v blízkosti hraníc s Irakom a Jordánskom. Bola zriadená v roku 2016 v rámci boja proti IS. Sýrska vláda a jej spojenci tvrdia, že americkí vojaci nemajú dôvod zdržiavať sa na základni.

Sily podporované Iránom sú rozmiestnené v tesnej blízkosti tejto púštnej základne, ktorá leží na strategicky významnej diaľnici medzi sýrskou a irackou metropolou - Damaskom a Bagdadom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok