Vyhodnotenie online programu Svetového dňa reumatizmu 2021

TA3
21.10.2021 15:00

Reumatici sa online stretávali počas celého týždňa okolo Svetového dňa reumatizmu a v závere ocenili novinárov Novinárskou poctou KROK 2020.

Vyhodnotenie online programu Svetového dňa reumatizmu 2021
TA3

Každý rok si 12. októbra pripomíname Svetový deň reumatizmu, lebo je veľkou globálnou iniciatívou, ktorá má priviesť ľudí bližšie k sebe a zvýšiť povedomie o reumatických ochoreniach.

Na Slovensku pomáha pacientom vyrovnávať sa s reumatickými ochoreniami Liga proti reumatizmu, ktorá okrem aktívnej pomoci a vzájomnej podpory rieši aj možnosti edukácie, pacientsku advokáciu, či vedu zameranú na pacienta. Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov a na Slovensku sa sťažuje na bolesti chrbtice a kĺbov každý štvrtý pacient. Na Slovensku má spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý rok pribudne 1 300 až 1 600 novo diagnostikovaných pacientov. Zápalové reumatické ochorenia sa v SR odhadujú na 45 – 50 tisíc pacientov.

My v Lige proti reumatizmu už 31 rokov pomáhame pacientom s reumatickými ochoreniami.

Liga proti reumatizmu na Slovensku si v dňoch 12. – 16. októbra pripravila bohatý online program. Priniesli sme nové témy, podnety, informácie, ktorými sa snažíme prilákať pozornosť pacientov s reumatickými ochoreniami. Doteraz si naše online vysielanie SDR 2021 pozrelo takmer 2000 sledovateľov.

Online vysielanie sme zahájili v utorok 12. októbra príhovorom generálneho riaditeľa NÚRCH-u, doc. Richarda Imricha, DrSc. a rozhovorom s našou predsedníčkou PhDr. Janou Dobšovičovou Černákovou o Svetovom dni reumatizmu.

V stredu večer sa k nám prihovorila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR, pani doktorka Mária Lévyová. Hovorila o tom, kam sa spoločne pacienti posúvajú v systéme slovenskej zdravotnej starostlivosti.

Vo štvrtok sme sa rozprávali o benefitoch nielen nordic walkingu, ale všeobecne chôdze s prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking, Luciou Okoličányovou.

V piatok sme sa online stretli pri odbornom prednáškovom popoludní s výbornými lekárkami, odborníčkami vo svojom odbore. S MUDr. Elenou Ďurišovou sme prebrali tému Reumatoidná artritída a osteoporóza. Od MUDr. Dagmar Mičekovej sme sa dozvedeli, čo je nové v reumatologických ambulanciách a MUDr. Alena Korenčíková prezradila všetko o komplexnej balneoterapii reumatických ochorení v SLK Piešťany.

V soboru 16. októbra sme slávnostne vyhodnotili novinársku súťaž KROK 2020.

LPRe SR 

Liga proti reumatizmu na Slovensku vznikla v roku 1990 a už 31 rokov sme rešpektovaným a široko uznávaným pacientskym združením. Liga svojou činnosťou pomáha pacientom s reumatickými ochoreniami. Osvetou sa usilujeme osloviť zainteresované strany k intenzívnejšej spolupráci v prospech pacientov. Sme prirodzenou platformou spolupráce medzi odborníkmi v reumatológii a pacientmi. Organizujeme spoluprácu všetkých, ktorí chcú, môžu a vedia pomôcť reumatikom. Máme celoslovenskú pôsobnosť, 20 organizačných jednotiek, z toho 15 miestnych pobočiek a päť špecializovaných klubov: Klub Kĺbik, Klub Motýlik, Klub Čiernych Kostí, Klubu Bechterevikov a Klub Psoriatickej Artritídy a vznikajú ďalšie. Svojou činnosťou oboznamujeme s problematikou reumatických ochorení. Dvakrát do roka vydávame Informačný bulletin a pôvodné knižky a brožúrky. Členom ich posielame zadarmo na domácu adresu.

Priority v činnosti LPRe SR v roku 2021:

  1. 1Univerzita Reumy – online edukácia pacientov
  2. Svetový deň reumatizmu 2021
  3. Pokračovať v rozvoji projektu „Pohnime sa s reumou!“ – nordic walking
  4. Podpora zdravotnej gramotnosti pacientov a členov LPRe SR v MP/K
  5. 2-krát Motivačno-vzdelávacie kurzy LPRe SR s edukáciou a rozvojom zručností akčného tímu dobrovoľníkov LPRe SR, mladých ľudí pre dobrovoľníctvo v LPRe SR, jej MP a kluboch.

Projekt Novinárska pocta KROK má už svoju tradíciu. Jeho cieľom je spätne upozorniť na už publikované televízne, rozhlasové a printové príspevky s témou reuma a život s reumatickým ochorením. Prvé mediálne príspevky sme začali zbierať ešte v roku 2000. Pre neutíchajúcu pozitívnu odozvu u novinárov, širokej verejnosti a tiež medzi pacientmi s reumatickými ochoreniami sme zorganizovali už po 13-krát slávnostný večer a vyhlásenie výsledkov, aby sme prejavili poctu autorom príspevkov, ktorí šíria reálne príbehy, informujú o nových formách liečby, alebo sprostredkúvajú svoj zážitok zo stretnutia s ľudskými osudmi, ktoré poznačilo ochorenie. Aktuálne nominácie KROK 2020 boli veľmi silné.

Absolútnym víťazom KROK 2020 sa stal printový príspevok „Nenechajte sa dolámať osteoporózou I.“, v časopise MOJA LIEČBA 2/2020, uverejnený v MedMedia.

Autorkou víťazného príspevku je MUDr. Ďurišová Elena a šéfredaktor v časopise v MedMedia PaedDr. Peter Glocko. Výsledky hlasovania a poradie jednotlivých víťazov v každej z kategórií rozhlas, televízia a print nájdete tu v prílohe.

vPri príležitosti SDR 2021 sme v septembri zrealizovali prieskum medzi členmi LPRe SR a pacientmi s RA „Reumatoidná artritída a ja“, lebo komunikácia medzi pacientom a lekárom je veľmi dôležitá. S výsledkami prieskumu sme novinárov aj verejnosť oboznámili na tlačovej konferencii 5. októbra 2021 v Bratislave a v online vysielaní 12. októbra. Viac nájdete na webe a FB Moja reuma alebo www.hovormeora.sk. Hovoriť o RA znamená získať kontrolu nad svojím ochorením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok