Kurdskí politici sa pridali k hladovke väzňov

SITA
10.11.2012 20:16

Šiesti kurdskí politici v Turecku sa v sobotu pridali k hladovke, ktorú už 60. deň držia stovky uväznených kurdských aktivistov a povstalcov. Hladovkou chce asi 700 väzňov docieliť rozšírenie práv pre Kurdov ako aj zlepšenie podmienok väznenia pre kurdského povstaleckého lídra Abdullaha Öcalana.

Kurdskí politici sa pridali k hladovke väzňov
SITA

Väzni odmietajú potravu a pijú len čaj, osolenú a osladenú vodu a užívajú vitamíny. K iniciatíve sa dnes pridal starosta mesta Diyarbakir na juhovýchode Turecka Osman Baydemir ako aj päť kurdských poslancov tureckého parlamentu.

Približne 70 väzňov začalo hladovku 12. septembra a ostatní sa k nim pridali v nasledujúcich týždňoch. Lekári varujú, že po 60 dňoch bez jedla môžu mať vážne zdravotné problémy. Väzni chcú docieliť premiestnenie 64-ročného Öcalana z väznice na ostrove neďaleko Istanbulu do domáceho väzenia a žiadajú tiež, aby mu úrady po 15 mesiacoch umožnili stretnutie s právnikom.

Abdullah Öcalan je zakladajúcim členom separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK) a hlásil sa k násilnému boju za dosiahnutie nezávislosti Kurdov. Turecké bezpečnostné sily ho zatkli v Nairobi a previezli do Turecka, kde ho odsúdili na trest smrti, ktorý mu neskôr zmenili na doživotný trest. PKK bojujúcu za odtrhnutie prevažne kurdského juhovýchodu od Turecka považuje väčšina medzinárodného spoločenstva za teroristickú skupinu. Jej boj za nezávislosť si od roku 1984 vyžiadal najmenej 40 000 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok