Výrobca vakcíny Sputnik V údajne završuje prípravu dokumentov pre Európsku liekovú agentúru

TA3 TASR
21.10.2021 13:04

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V završuje prípravu dokumentov na dokončenie schvaľovacieho procesu v Európskej únii, ktoré si od neho dodatočne vyžiadala Európska agentúra pre lieky.

Sputnik V priviezli na Slovensko vládnym špeciálom
TASR/Milan Kapusta

Vo štvrtok o tom informoval poradca ruského ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov, ktorého cituje agentúra RIA Novosti. "V súčasnosti pracovné tímy dokončujú prípravu dodatočne vyžiadaných dokumentov nevyhnutných na dokončenie procesu certifikovania vakcíny Európskou agentúrou pre lieky," uviedol Kuznecov.

Ruské ministerstvo zdravotníctva prišlo s touto informáciou len niekoľko hodín po tom, ako agentúra Reuters s odvolaním sa nemenovaný zdroj informovala o tom, že EMA sa rozhodne, či povolí používanie ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V, najskôr v prvom kvartáli roku 2022. Dôvodom majú byť práve nedodané dokumenty od vývojárov vakcíny.

Ruskú vakcínu Sputnik V, vyvinutú Gamalejovým vedeckovýskumným inštitútom, schválili v 70 krajinách sveta, ktoré celkovo obývajú približne štyri miliardy ľudí. Túto očkovaciu látku vyrába viac ako 20 výrobných závodov v 14 krajinách sveta, uvádza spravodajský portál Lenta.ru.

Podľa Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu dosahuje vakcína v Rusku účinnosť na úrovni 97,6 percenta proti pôvodnému koronavírusovému variantu a proti variantu delta zase účinnosť na úrovni 83,1 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok