Južná Kórea vypustila do vesmíru vlastnú raketu. Štart prebehol bez problémov, záver sa nepodaril

TA3 TASR
21.10.2021 11:49

Južná Kórea vo štvrtok úspešne vyslala do kozmu prvú raketu vlastnej výroby, vypustenie makety družice na obežnej dráhe Zeme sa však nepodarilo.

Južná Kórea vypustila do vesmíru vlastnú raketu. Štart prebehol bez problémov, záver sa nepodaril
TASR/AP

Vo štvrtok o tom informoval juhokórejský prezident Mun Če-in, píše agentúra AFP. Krajina sa snaží vstúpiť do prestížneho klubu štátov s vyspelým vesmírnym programom. "Rakety sú jediným prostriedkom, ktorým sa môže ľudstvo dostať do vesmíru. Mať takúto technológiu znamená, že sme splnili základné požiadavky, aby sme sa mohli zúčastniť súťaže o prieskum vesmíru," vyhlásil I Sang-rjul, riaditeľ Kórejského výskumného inštitútu pre letectvo a vesmír (KARI).

Trojstupňová nosná raketa s názvom KSLV II (Korea Space Launch Vehicle), neformálne nazývaná Nuri, odštartovala z vesmírneho strediska Naro o 17.00 h miestneho času (10.00 h SELČ). 

"Vyzerá to tak, že Nuri bez problémov stúpa do neba," povedal do mikrofónu komentátor z vesmírneho strediska počas živého prenosu, ktorý naživo prenášali juhokórejské televízie. V priebehu niekoľkých minút po štarte raketa dosiahla nadmorskú výšku 600 kilometrov.

Štvrtkový štart bol podľa AFP ďalším úspešným krokom smerom k rozšíreniu čoraz ambicióznejšieho juhokórejského vesmírneho programu. Tamojší prezident Mun Če-in v marci vyhlásil, že Soul sa na budúci rok pokúsi vypustiť lunárny orbiter.

Všetky tri stupne rakety fungovali bez problémov. Stroj vyniesol do výšky 700 kilometrov nad zemským povrchom jeden a pol tonový náklad. Maketa družice sa úspešne oddelila od plavidla. Ďalšia časť misie však zlyhala. 

"Umiestnenie makety družice na obežnú dráhu zostáva nesplnenou misiou. Napriek tomu, že sme nedosiahli svoje ciele dokonale, s prvým štartom sme dosiahli veľmi dobré výsledky," vyhlásil prezident Mun Če-in, ktorý sledoval dianie priamo z vesmírneho strediska Naro. Podľa agentúry Jonhap plánuje Južná Kórea podniknúť ďalší test rakety typu Nuri v máji budúceho roka. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok