Ľudstvo holdovalo fajčeniu oveľa skôr, ako sme si mysleli. Archeológovia našli dôkaz

TA3 ČTK
23.10.2021 09:00

Pôvodní obyvatelia Ameriky podľa najnovších nálezov tabak používali už pred 12 300 rokmi, teda oveľa skôr, ako vedci doposiaľ predpokladali. Svedčia o tom nálezy semien tejto rastliny v pradávnom ohnisku v americkom štáte Utah.

Tabak
TASR/AP

Na svojich internetových stránkach o tom informovala britská BBC, ktorá pripomína, že za najstarší doklad užívania sa doposiaľ považovala 3300 rokov stará fajka nájdená v Alabame.

Archeológovia v soľnej púšti na severe Utahu v niekdajšom ohnisku okrem kamenných nástrojov a kostí z kačky, zrejme zbytkov jedla, našli štyri zuhoľnatené semená tabaku. Vedci sa domnievajú, že dávni obyvatelia Ameriky tabák siali alebo fajčili pre jeho stimulačný účinok. Americkí lovci a zberači túto rastlinu pravdepodobne užívali, keď si pripravovali pokrmy alebo vyrábali rôzne nástroje.

Rastliny tabaku pochádzajú z Ameriky a obsahujú psychoaktívnu látku nikotín. Vedci sa doposiaľ domnievali, že najstarším dokladom jeho používania boli jeho zbytky objavené vo fajke z Alabamy, ktorá je približne o 9000 rokov mladšia ako semená tabaku z Utahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok