Väčšie sumy peňazí si doma neodkladajte, bezpečnejšie je dať ich do banky

TA3 TASR
21.10.2021 09:58

Starší ľudia majú tendenciu odkladať si väčšie sumy peňazí doma. Podvodníci s touto možnosťou počítajú. V bankách sledujú prípady, keď sú dôchodcovia okradnutí priamo vo svojom dome či byte bez toho, aby bolo použité násilie.

peniaze eurá bankovky hotovosť 1140px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Odkladať si väčšie sumy peňazí doma nie je podľa hovorkyne Poštovej banky Lenky Kalafut Lendackej rozumné. Najvýhodnejšie je vybrať si vhodný osobný účet a k tomu sporiaci účet, prípadne vhodné investičné sporenie. Peniaze sú tak v bezpečí.

Ak sú rodičia či starí rodičia aktívni a nakupujú cez internet, je dôležité upozorniť ich, ako sa vyhnúť nebezpečným podvodným a zavádzajúcim stránkam. Často ide o ponuky, ktoré sú až príliš výhodné, a preto sú obzvlášť lákavé. Takéto stránky buď vymámia dopredu peniaze, no nepošlú žiadny tovar, alebo ho pošlú poškodený či v zlom stave.

"Pred takouto kúpou by si mali vopred overiť, či nejde o podvodnú stránku, alebo sa poradiť so skúsenejším členom rodiny a vyhnúť sa tak sklamaniu a strate peňazí. Ideálne je objednávať z overených stránok, resp. na základe odporúčaní," upozornila Kalafut Lendacká.  

Ďalšou kategóriou sú podomoví predajcovia. Tí zvyknú vyvíjať nátlak práve na starších ľudí, pretože vedia, že majú peniaze a skôr podľahnú tlaku. "Ak bývajú vaši rodičia či starí rodičia sami, porozprávajte sa s nimi o tom, že si majú kúpu premyslieť a vypýtať si telefónne číslo na predajcu. Ak sú aj na druhý deň a po prípadných konzultáciách s rodinou presvedčení o tom, že daný produkt či službu potrebujú, majú sami zavolať predajcovi. Rovnako ich poučte, že im zákon umožňuje odstúpiť od zmluvy, zvyčajne do siedmich dní, a to písomnou formou," pokračovala Kalafut Lendacká.

Taktiež je potrebné dávať si pozor na podvodné telefonáty, e-maily a správy. Phishing je spôsob, ako podvodníci získavajú citlivé informácie v prostredí internetu. Veľmi často oslovujú svoje obete prostredníctvom SMS alebo e-mailom, ktorých znenie je čoraz sofistikovanejšie a často označené logom známej firmy, pričom pôsobia veľmi dôveryhodne. "Vysvetlite svojim starším príbuzným, podľa čoho ich spoznať a čo urobiť v prípade, že sa dali nachytať," dodala Kalafut Lendacká.  

Šetriť peniaze na bežnom účte sa tiež veľmi neoplatí. Ako naložiť s peniazmi a neprerobiť pritom? Dozviete sa v našom rozhovore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok