Najlepšie a najlacnejšie spôsoby, ako sa zbaviť lupín bez dlhej liečby

TA3/bd
21.10.2021 09:00

Máme radi vločky v našich cereáliách a milujeme ich na lyžiarskych svahoch. Ale vločky na temene hlavy? To rozhodne nie. Až polovica populácie na svete trpí lupinami. Ako ich odstrániť bez dlhej a namáhavej liečby?

Najlepšie a najlacnejšie spôsoby, ako sa zbaviť lupín bez dlhej liečby
FreePik

1. Olej z čajovníka

Na rýchle odstránenie lupín použite olej z čajovníka. Tento olej, destilovaný z listov čajovníka sa používa v tradičnej medicíne už tisíce rokov. Dnes sa ponúka ako liečba všetkého od akné až po mykózy nôh. A to z dobrého dôvodu! Má protizápalové, antibakteriálne, antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti. Umývanie vlasov šampónom, ktorý ho obsahuje je najrýchlejším prírodným spôsobom, ako sa zbaviť lupín.

Použitie

Nikdy neaplikujte čistý esenciálny olej z čajovníka priamo na pokožku hlavy. Môžete si vyvinúť alergiu. Namiesto toho primiešajte pár kvapiek do svojho bežného šampónu alebo si kúpte šampón, v ktorom je ako zložka uvedený olej z čajovníka. Môžete ho použiť niekoľkokrát týždenne, ak máte mastnú pokožku hlavy a vlasy. 

jablko FreePik

2. Jablčný ocot

Jablčný ocot je prírodné antibakteriálne a protiplesňové činidlo. Pomáha tiež vyčistiť pokožku hlavy tým, že odstráni prebytočné kozmetické produkty a zníži množstvo tuku. 

Použitie

Priama aplikácia môže podráždiť kožu. Rovnako ako pre olej z čajovníka je bezpečnejšie držať sa prírodného vlasového prípravku, ktorý ho obsahuje. Ak uprednostňujete prípravu vlastnej receptúry, zmiešajte rovnaké diely octu a vody a nalejte ju na celú pokožku hlavy. Nechajte pôsobiť päť minút a potom opláchnite. Používajte raz za týždeň.

3. Šampón proti lupinám

Správny výber šampónu vám pomôže zbaviť sa lupín po jednom umytí. Pyritión zinočnatý je protizápalový a antimikrobiálny a je najbežnejšou prísadou, ktorú nájdete v drogériových šampónoch proti lupinám. Ďalšou zložkou, ktorú treba hľadať, je uhoľný decht. Výrazne znižuje odlupovanie kože a začervenanie súvisiace s lupinami.

Použitie

Jednoducho postupujte podľa pokynov na fľaši na šampóne. 

sampon vlasy FreePik

4. Ovocie

Je preukázané, že konzumácia väčšieho množstva ovocia sa spája s menším množstvom lupín. Štúdia Journal of Investigative Dermatology z januára 2019 analyzovala súvislosť medzi stravou a seboroickou dermatitídou, čo je vedecký názov pre lupiny. Zistilo sa, že konzumácia veľkého množstva ovocia zníži riziko vzniku lupín o 25 percent.

Použitie

Jedzte denne najmenej dve šálky ovocia. Medzitým obmedzte nezdravé potraviny. Zamyslite sa nad potravinami, ktoré sú spracované, vyprážané alebo sladké.

5. Relaxácia

Nie je to síce rýchle vyliečenie, ale pravidelný pohyb môže znížiť hladinu stresu, čo môže pomôcť pri tvorbe lupín. Stres vám môže zamotať hlavu viacerými spôsobmi. Všimli ste si? Vysoko vystresovaní ľudia trpia viac mastnými vlasmi. Vedci sa domnievajú, že k tomu dochádza, pretože stres mení vaše hormóny, čo vedie k zvýšeniu produkcie kožného mazu.

relaxacia FreePik

Lupiny sú tiež bežnejšie u ľudí s oslabenou imunitou a stres predsa oslabuje váš imunitný systém.Nakoniec, stres oslabuje aj kožnú bariéru. Poškodená kožná bariéra má za následok nielen stratu vlhkosti a suchosť, ale tiež umožňuje lupinám jednoduchší prienik pokožkou a spôsobiť podráždenie. Starajte sa dobre o svoje telo. Meditujte, cvičte, choďte von, robte veci, ktoré vám prinášajú radosť a doprajte si veľa odpočinku. To sú najlepšie stratégie na odreagovanie.

6. Olej z citrónovej trávy

Citrónová tráva je jedným z najlepších olejov na liečbu lupín. U ľudí, ktorí používali vlasový tonik obsahujúci olej z citrónovej trávy, došlo po jednom týždni k výraznému zníženiu tvorby lupín, pričom v druhom týždni boli výsledky ešte lepšie. Podľa vedcov je esenciálny olej z citrónovej trávy účinný proti kvasinkám.

Použitie

Ako každý esenciálny olej, nenanášajte ho priamo na pokožku. Skúste radšej vlasový prípravok s olejom z citrónovej trávy alebo primiešajte pár kvapiek do bežného šampónu.

aloe vera FreePik

7. Aloe vera

Pravdepodobne ste už počuli, že aloe môže upokojiť spálenie od slnka, ale vedeli ste, že môže bojovať aj proti lupinám? Štúdia z roku 2012 v časopise Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry sa zamerala na liečebné využitie aloe vera v Indii, kde sa topicky používa na liečenie poranení, poškodenia a podráždenia pokožky. Štúdia vysvetľuje, že zlepšuje imunitu a má protizápalové a antiseptické vlastnosti.

Použitie

Na ošetrenie suchých vlasov a pokožky hlavy sa odporúča potierať pokožku hlavy gélom z aloe vera. Nechajte pôsobiť 30 minút a potom dobre opláchnuť.

8. Zinok a vitamíny B

Obohatené tofu je dobrým zdrojom zinku a vitamínov B. Úprava stravy vám môže pomôcť upokojiť pokožku hlavy. Ľudia, ktorí majú nedostatok zinku a vitamínov B3, B6 a B12, sú náchylnejší na tvorbu lupín. Doprajte si správne denné množstvo týchto živín. Medzi potraviny s vysokým obsahom zinku patrí fazuľa. Ak chcete začleniť viac vitamínu B, jedzte morské plody, cícer, mliečne výrobky a obohatené kvasinky.

vlasy FreePik

Môžete sa lupín zbaviť úplne?

Bohužiaľ, neexistuje žiadny trvalý liek na lupiny. Sú totiž súčasťou našej normálnej flóry. Prirodzene sa nachádzajú na povrchu pokožky a živia sa kožným mazom.Prečo v takom prípade nemá každý lupiny? Niektorí ľudia sú citlivejší a ich telo vyvoláva zápalovú reakciu, ktorá má za následok seboroickú dermatitídu alebo lupiny. Aj keď môžete symptómy ovládať a zvládať, väčšinou ide o chronický stav.

Ak máte veľmi hrubé lupiny a dokonca vám vypadávajú vlasy, dohodnite si stretnutie s lekárom, toto sú náznaky ťažšieho kožného ochorenia ako je psoriáza. K psoriáze sa pristupuje odlišne ako u bežných lupín a liečbu by mal viesť lekár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok