V Bruseli sa stretnú lídri Európskej únie, budú rokovať o cenách energií

TA3 TASR
21.10.2021 08:18

V Bruseli sa vo štvrtok popoludní začína dvojdňový summit Európskej únie. Lídri sa majú zaoberať cenami energií, očkovaním, spormi spojenými s nerešpektovaním zásad právneho štátu. Taktiež majú hovoriť o obchodnej politike EÚ, o klimatických otázkach či o digitalizácii.

Upozornil na to predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom stredajšom pozývacom liste pre premiérov a prezidentov členských krajín EÚ.

Spresnil, že prvou témou debát bude súčasný nárast cien energií, čo výrazne zaťažuje občanov a podniky, pričom cieľom je zaoberať sa tým, čo pre tých, ktorí sú energetickou krízou najviac postihnutí, možno urobiť na úrovni EÚ a na vnútroštátnej úrovni tak zo strednodobého, ako aj z dlhodobého hľadiska.

Pandémia aj vývoj právneho štátu

Lídri EÚ sa vrátia k pandémii ochorenia Covid-19, ktorá sa opäť šíri vo viacerých členských štátoch, a budú hovoriť aj o dezinformáciách, ktoré sú spojené s očkovaním. Miera zaočkovanosti je totiž vo viacerých krajinách eurobloku veľmi nízka. S touto témou je spojená aj otázka medzinárodnej solidarity, čiže snaha EÚ dodať vakcíny do krajín, ktoré to najviac potrebujú.

Michel pripomenul, že počas pracovného stretnutia na najvyššej úrovni sa lídri dotknú aj najnovšieho vývoja v oblasti právneho štátu.

Pracovná večera je určená strategickej diskusii o obchode s dôrazom na to, že pokiaľ ide o globálny vplyv Únie, obchod zostáva jej najúčinnejším nástrojom. Bude však priestor aj na prípravy na nadchádzajúci klimatický summit OSN (COP26), summit o biodiverzite (COP15), ako aj na summity EÚ s krajinami juhovýchodnej Ázie (ASEM) a členmi Východného partnerstva.

Druhý deň o migrácii a digitalizácii

Druhý deň rokovania lídrov je určený migrácii s dôrazom na vonkajší rozmer migrácie a financovanie niektorých programov, lepšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ a zníženie sekundárnych pohybov migrantov už nachádzajúcich sa na území členských krajín.

V závere summitu sa lídri zamerajú na digitálnu transformáciu Európy, ktorá má byť kľúčovou hybnou silou hospodárskeho rastu, tvorby pracovných miest a konkurencieschopnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok