Nie je to iba ženský problém! Ako muži taja poruchu príjmu potravy?

TA3/bd
20.10.2021 18:00

Aj keď sú vypuklé brušné svaly cieľom väčšiny mužov, čo sa stane, keď sa normálna cesta za fit telom zmení na potenciálne smrteľnú posadnutosť?

Nie je to iba ženský problém! Ako muži taja poruchu príjmu potravy?
FreePik

Nespokojnosť s telom, poruchy príjmu potravy a ďalšie problémy duševného zdravia sú pre mužov často tabu. V poslednej dobe však mnohé svetové celebrity a športovci otvorene diskutujú o svojich zápasoch s jedlom.

depresia FreePik

Muži a poruchy príjmu potravy

Medzi všetkými ľuďmi trpiacimi poruchami príjmu potravy je jedna tretina mužov. V určitom období svojho života trpia mentálnou anorexiou, bulímiou, poruchou nadmerného príjmu potravy a pod. Tak prečo to ticho okolo mužov a ich problémov s jedlom? Ľudia nehovoria o spojení medzi mužmi a poruchami príjmu potravy preto, že sa problém stigmatizoval iba na ženy, čo nie je pravda. 

Aj muži skĺzavajú k nebezpečným vzorcom správania, ako je obmedzovanie jedla. Je to každodenné správanie, ktoré sa prejavuje doma, na verejnosti, v posilňovni. Muži ale majú tendenciu hľadať pomoc kvôli hanbe a najradšej utajene. Aj kvôli tejto stigme je u mužov oveľa menšia pravdepodobnosť, že budú správne diagnostikovaní a začnú sa liečiť. 

anorexia FreePik

Hovorí sa, že odborníci kladú pri diagnostických pohovoroch rodovo predpojaté otázky, pretože mnohé z kľúčových problémov, s ktorými sa muži s poruchami príjmu potravy zaoberajú, sa líšia od typických ženských skúseností.

Muži sa často viac zaujímajú o tvar tela ako o svoju váhu, pričom sa zameriavajú na definíciu svalov a tvrdé, silné telo, ktoré dokáže zdvihnúť veľkú váhu. Pretože vyrastajú so strachom z bezmocnosti, malosti alebo čohokoľvek ženského, ich cieľom je vyhnúť sa tomu za každú cenu.

depresia FreePik

Príznaky  

Poruchy príjmu potravy sa u mužov prejavujú inak ako u žien. Chlapi napríklad prehnane športujú a nezvracajú z jedla, jedia dosť na to, aby vydržali, ale nie natoľko, aby si kompenzovali svoje nadmerné cvičenie. Ak máte obavy o seba alebo o priateľa alebo člena rodiny, existuje niekoľko znakov, na ktoré by ste si mali dať pozor:

  • Výkyvy nálad
  • Málo energie
  • Užívanie liekov proti bolesti
  • Užívanie liekov na zlepšenie vzhľadu a výkonu, ako sú steroidy
  • Nízka telesná hmotnosť
  • Nezvyčajne nízky srdcový tep
  • Rozrušené správanie, keď musíte vynechať tréning
  • Nútené cvičenie napriek bolestiam a zraneniam
  • Tréningy, ktoré majú prednosť pred spoločenskými udalosťami a intímnymi vzťahmi
  • Epizódy prejedania sa v dôsledku dlhých období obmedzení

jedlo FreePik

Hlavným problémom pri liečbe je, že muži sú spoločensky podmienení, aby sa hanbili za svoje emócie a nedostatky. Rodiny sa tiež často hanbia, ak je mužskému členovi diagnostikovaná porucha príjmu potravy, pretože to vnímajú ako „ženský problém“. 

Vytvorenie imidžu zdravého tela si vyžaduje prehodnotenie toho, ako sa hodnotíte ako muži. V spoločnosti sa musím rozšíriť definícia mužskosti. Zvýšiť celkové porozumenie a informovanosť o poruchách príjmu potravy a ich rizikách a liečbe. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok