Na Orave protestovali stovky ľudí. Nesúhlasia s reformou nemocníc

TA3 TASR
20.10.2021 17:30

Nesúhlas s navrhovanou reformou nemocníc prišlo v stredu popoludní na námestie v Trstenej vyjadriť približne 500 ľudí. Protest zvolali starostovia a primátori z hornej Oravy, ktorí žiadajú rezort zdravotníctva, aby nemocnice v Trstenej, v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši ostali zaradené ako regionálne nemocnice.

Ministerstvu vyčítajú nedostatočnú komunikáciu. Zhromaždenie vyvrcholilo protestným sprievodom mestom. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský  avizoval, že do nemocnice v Trstenej vycestuje v najbližšej dobe.

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je ohrozená

Ako povedala trstenská primátorka Magdaléna Zmarzláková, protestom chcú vyjadriť obavu z pripravovanej reformy zdravotníctva. Poukázala na nedostatočnú komunikáciu a obavy, že bude ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov. 

"Zákonom navrhovanú časovú dostupnosť do 35 či 40 minút nie je možné zabezpečiť. Preto máme obavy, že by v budúcnosti mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia. Boli by sme radi, keby boli reformné kroky vysvetlené, aby sme do budúcna predišli nedorozumeniam a keby boli jasne komunikované," uviedla primátorka.

Protestujúci žiadajú ministra zdravotníctva a kompetentných, ktorí sú zodpovední za návrh zákona o kategorizácii nemocníc, aby do konca mesiaca navštívili nemocnicu v Trstenej. Požadujú tiež, aby ministerstvo zdravotníctva vypracovalo nový návrh komplexnej reformy zdravotníctva v spolupráci so zástupcami dotknutých regiónov a prednostne s dôrazom na reformu ambulantného sektora.

Lengvarský už avizoval, že do nemocnice v Trstenej vycestuje. Ako zdôraznil, protesty vníma, rovnako aj petície a podľa svojich slov sa snaží s každým starostom či samosprávou diskutovať. "Snažím sa nemocnice navštevovať a vysvetľovať, čo ich čaká. Bohužiaľ, nevieme to spraviť za týždeň. V každom prípade, v najbližšej dobe do Trstenej vycestujem a som v kontakte aj so župankou ( Erikou Jurinovou)," skonštatoval.

Ako doplnil, ministerstvo problémy vníma. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa snažia ľuďom vysvetľovať, že nechcú zhoršiť prístup k zdravotnej starostlivosti, ale práve, naopak, zlepšiť ho a skvalitniť.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok