Santusová absolvovala detektor lži, otázky dodalo ministerstvo vnútra

TA3 TASR
20.10.2021 17:00

Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová absolvovala vyšetrenie na polygrafe na Národnom bezpečnostnom úrade aj za prítomnosti príslušníkov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru. NBÚ tvrdí, že o vyšetrenie požiadal ÚIS. Požiadavke úrad vyhovel vzhľadom na dohodu podpísanú s Ministerstvom vnútra SR.

Ministerstvo vnútra sídlo Bratislava 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

NBÚ vysvetľuje, že vykonať polygrafické vyšetrenie môže na žiadosť inej štátnej inštitúcie, s ktorou má uzavretú dohodu. S otázkou, či je možné detektor lži vykonať aj v súčinnosti s odborníkmi z Policajného zboru, ho prvý raz kontaktoval ÚIS ešte koncom augusta. Po ďalšej komunikácii sa podľa Habaru obe strany dohodli, že na vyšetrení budú traja príslušníci NBÚ a traja príslušníci KEÚ.

"Otázky na polygraf dodalo pred vyšetrením ministerstvo vnútra. Obe strany podpísali zápisnicu a samotné finálne vyhodnotenie už realizoval rezort vnútra," priblížil hovorca NBÚ Peter Habara. Súvisiace podklady k vykonaniu vyšetrenia odovzdá vo štvrtok 21. 10. riaditeľ úradu Roman Konečný Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ.

Santusová je bývalou vedúcou špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby. V júli jej pozastavili činnosť. Zdôvodnili to pochybnosťami o jej objektivite a nestrannosti.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) skonštatoval, že Santusová mala vyšetrenie na polygrafe podstúpiť, aby sa vysvetlili podozrenia spojené s jej osobou. Od začiatku proces podľa neho sprevádzajú obštrukcie. "Údajne sa zúčastnila na nejakom súkromnom (vyšetrenia na polygrafe, poznámka TASR) a napokon na NBÚ. Nehovorím, že to nie je nemožné, ale minimálne je to neštandardné," komentoval. Poukázal na nariadenie ministra vnútra, ktoré hovorí, že príslušníci polície majú vyšetrenie absolvovať na KEÚ. Pýta sa, prečo Santusová spochybňuje danú inštitúciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok