Železnice na premenu hlavnej stanice nemajú peniaze. Pomôcť by mohol súkromný investor

TA3 TASR
20.10.2021 16:09

Železnice Slovenskej republiky nemajú vlastné finančné zdroje na to, aby dokázali zrekonštruovať hlavnú železničnú stanicu v Bratislave a vôbec už nemajú peniaze na developovanie celého okolitého územia. Vyhlásil to minister dopravy Andrej Doležal a naznačil, že situáciu by mohol vyriešiť súkromný investor.

Hlavná stanica Bratislava vlaky ZSSK Regiojet 1140px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

"Pravdepodobne budúci rok budeme spúšťať veľkú architektonickú štúdiu, ktorá bude vnímať celé to územie. Čo je dôležité s ohľadom na to, aby tam v budúcnosti mohol prísť aj súkromný investor," uviedol šéf rezortu dopravy. Od štúdie si sľubuje budúci rozvoj celého územia v okolí hlavnej stanice a najmä "zafinancovanie celého projektu".

Súťaž chcú vyhlásiť budúci rok

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uplynulé dni informoval, že urbanisticko-architektonickú súťaž na rekonštrukciu hlavnej vlakovej stanice a jej okolia v Bratislave plánujú spolu s ministerstvom a ŽSR vyhlásiť budúci rok. Súťaž má podľa neho priniesť najlepšie možné riešenie stanice hodnej hlavného mesta SR, ktoré bude pripravené na rôzne modely financovania vrátane spoluúčasti súkromných partnerov.

Vyhláseniu súťaže v roku 2022 má v spolupráci s ministerstvom a železnicami predchádzať vypracovanie technických podkladov, analýzy tokov cestujúcich a štúdie uskutočniteľnosti. ŽSR nedávno uviedli, že vznikla interná pracovná skupina pre návrh riešenia komplexnej rekonštrukcie hlavnej stanice.

Skupina pripravuje niekoľko variantov využiteľnosti. Tie budú zohľadňovať aj finančnú náročnosť projektu a aj horizont realizácie, či pôjde o dlhodobý zámer komplexnej prestavby s možnosťou spolupráce s hlavným mestom (vypracovanie spoločnej architektonicko-urbanistickej štúdie) alebo krátkodobý zámer – rýchle zlepšenie vizuálu a kvality poskytovaných služieb.

So súkromným investorom sa už rátalo

Už v minulosti sa pritom rátalo, že bratislavská hlavná železničná stanica a jej okolie budú zrekonštruované prostredníctvom súkromného investora. Išlo o projekt Predstaničné námestie firmy Transprojekt. Na projekt bolo v roku 2010 vydané územné rozhodnutie, ktoré nadobudlo právoplatnosť 24. augusta 2010. S realizáciou projektu investor nezačal ani do konca roka 2016, a tak od zmluvy s ním odstúpilo mesto Bratislava a neskôr aj ŽSR.

Investor sa rozhodol brániť aj súdnou cestou. Iná situácia bola v prípade bratislavskej autobusovej stanice na Mlynských nivách. Developer HB Reavis ju zbúral a postavil novú ako súčasť multifunkčného komplexu Nivy. Otvoril ju koncom septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok