Parlament pokračuje v rokovaniach, poslanci doposiaľ schválili viacero zmien v doprave

TA3 TASR
20.10.2021 11:57

Poslanci sa venovali leteckej doprave, diaľniciam a zmenám v mýtnom systéme.

nr sr národná rada parlament plénum 1140 px SITA/Jozef Jakubčo
Jozef Jakubčo

Novela zákona o dráhach

Zákon o dráhach sa upraví aj na základe poznatkov z aplikačnej praxe. Zmeny sa týkajú napríklad odstránenia dvojakého oprávňovania právnických osôb na vykonávanie postupov posudzovania zhody s vnútroštátnymi predpismi. Novelu zákona z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR v stredu schválila Národná rada (NR) SR.

Návrhom sa upraví aj lehota na prijatie žiadostí o pridelenie kapacity. Konkrétnu lehotu má určiť manažér infraštruktúry v podmienkach používania železničnej siete a pri jej určovaní rešpektovať pravidlo, že sa nesmie skončiť skôr ako 12 mesiacov pred zmenou cestovného poriadku.  

Cezhraničná výmena informácií o neuhradenom cestnom mýte  

Elektronické mýtne systémy v rámci Európskej únie (EÚ) sa navzájom prepoja. Platenie mýta v Únii by tak malo byť ľahšie. Uľahčí sa aj cezhraničná výmena informácií o neuhradenom cestnom mýte v EÚ. Počíta s tým novela zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

Účelom návrhu zákona je transpozícia európskej smernice. Jej cieľom je harmonizácia cezhraničnej výmeny údajov potrebných na objasnenie neuhradených cestných poplatkov v inom členskom štáte Únie. Zámerom je rovnako zaručenie interoperability, teda vzájomného prepojenia elektronických mýtnych systémov v EÚ.

Licencia Spoločenstva pri preprave tovaru  

Rozsah vozidiel a jazdných súprav, ktoré budú v rámci Európskej únie (EÚ) pri preprave tovaru podliehať povinnosti mať licenciu Spoločenstva, sa rozšíri. Vyplýva to z návrhu zákona o cestnej doprave z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Cieľom novely zákona je vykonanie európskeho nariadenia. Rezort dopravy priblížil, že požiadavky na prístup k povolaniu prevádzkovateľa cestnej dopravy budú od 21. mája 2022 povinné aj pre prevádzkovateľov, ktorí používajú motorové vozidlá alebo jazdné súpravy na prepravu tovaru v medzinárodnej doprave, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 2,5 tony, ale nepresahuje 3,5 tony.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok