FOTO: Zatvorené prevádzky, povinné rúška. Režim v čiernych okresoch je najprísnejší

TA3
20.10.2021 12:08

Niekoľko okresov prešlo už minulý týždeň do čiernej farby, od pondelka ich opäť pribudne. Pravidlá v nich sú najprísnejšie, mnohé prevádzky musia byť zatvorené. Ako to tam vyzerá a aké opatrenia platia v čiernej fáze Covid automatu?

FOTO: Zatvorené prevádzky, povinné rúška. Režim v čiernych okresoch je najprísnejší
TASR/Milan Kapusta

Vláda schválila nové rozdelenie okresov v Covid automate. Od pondelka budú v čiernej farbe, ktorá zodpovedá tretiemu stupňu ohrozenia, Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a okres Tvrdošín. Niektoré z nich prešli do tmavšej farby už minulý týždeň. Opatrenia v týchto okresoch sú mimoriadne prísne.

V čiernych okresoch sú podľa vyhlášok Úradu verejeného zdravotníctva povinné respirátory v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy. Rúško, respirátor, šál alebo šatku cez nos a ústa musia mať ľudia aj v exteriéri, ak sú od cudzích osôb menej ako dva metre.

Ťažké to majú aj prevádzky či služby. Ubytovanie je zakázané, reštaurácie majú povolený len predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Zatvorené sú aj fitness centrá, wellness či kúpele. Niekoľko výnimiek platí len pre zaočkovaných, týka sa to však najmä hromadných podujatí, svadieb či osláv.

O pandemických pravidlách v tretej vlne sme sa rozprávali aj v relácii Tak takto, ktorú si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok