Reforma národných parkov sa zatiaľ odkladá. Budaj má rokovať s Kollárom

TA3 TASR
20.10.2021 10:36

Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený rokovať s predsedom parlamentu Borisom Kollárom o reforme národných parkov. Je presvedčený, že výsledok rokovania bude pozitívny. Stredajšie rokovanie o reforme na vláde prerušili.

Budaj verí, že to dobre dopadne

Stretnutie podľa Budaja inicioval Kollár, ktorý sa mu zatiaľ neozval. Niektorým jeho výhradám rozumie, iné opravuje. Minister tvrdí, že OĽANO, SaS aj Za ľudí reformu podporujú a plne za ňou stoja. "Skôr či neskôr budú mať národné parky právnu subjektivitu a zbavia sa 'drancovačov a zneužívačov'."

Budaja prekvapilo, že za Kollárom stoja pri návrhu ľudia spojení s ĽSNS. "Roky o vidiek nikto neprejavil záujem. Teraz tam môžu prísť peniaze z plánu obnovy, ak sa tento projekt zmarí, plán obnovy sa zastaví. To má vážne dosahy."

Matovič: Bude škoda, ak nevyužijeme príležitosť

Minister financií Igor Matovič predpokladá, že poslanecký návrh reformy národných parkov by mohli prerokovať budúci týždeň. "Bude škoda, ak by sme nevyužili príležitosť a neurobili veľké reformy v nemocniciach, národných parkoch, súdoch, vo financiách alebo otázkach spravodlivosti," podotkol Matovič. Verí, že nezhody v koalícii pre reformy sú len turbulencie pred tým, než sa nadýchnu a povedia si, že zásadné reformy spravia. Minister Budaj má spolu s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom nachystať memorandum, ktoré má rozptýliť obavy.

"Prebehne rokovanie. Keď nezískam súhlas, predložím to na vládu a budem to predkladať aj v Národnej rade SR počas celého volebného obdobia," avizoval Budaj. Memorandum chce zverejniť na budúci týždeň v pondelok. O návrhu by sa malo hlasovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Kollár odmieta, že by reformu blokoval

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár odmieta, že by hnutie reformu blokovalo. Argumentuje, že proti sú aj niektorí poslanci OĽANO či Za ľudí. "Pán Budaj vedel, prečo sa rokovanie prerušilo, nemá garantovanú jednotnú podporu ani vo vlastnom klube," hovorí Kollár. Tvrdí, že takýto návrh musí prejsť riadnym legislatívnym procesom a nemá sa predkladať cez poslanecký návrh.

Kollár minulý týždeň vyhlásil, že Sme rodina stiahne podpisy spod novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Hnutie má výhrady a pokiaľ sa jeho argumenty nezohľadnia, koalícia nemá rátať s podporou jeho 17 poslancov. Novelu chce prijať až po zonácii národných parkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok