Pomoc na zväčšenú prostatu: Zmena stravy a užívanie liekov nestačí

TA3/bd
20.10.2021 09:00

Minimálne polovica ľudí so zväčšenou prostatou nemá žiadne príznaky a zvyčajne nevyžaduje liečbu. Mnoho miernych symptómov - ako je častá alebo naliehavá potreba močiť - sa dá zvládnuť bez liekov alebo chirurgického zákroku. Pozrieme sa však na domáce prostriedky, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť symptómy a prirodzene zmenšiť zväčšenú prostatu.

Pomoc na zväčšenú prostatu: Zmena stravy a užívanie liekov nestačí
FreePik

1. Jedzte rastlinnú stravu

Keď máte zväčšenú prostatu, mala by vaša strava obsahovať veľa ovocia a zeleniny. Najlepšia strava pre zväčšenú prostatu je rastlinná. Zredukovanie živočíšnych potravín je terapiou číslo jeden. 

Ovocie a zelenina

Zelenina, najmä zelená listová zelenina a ovocie ako brusnice majú vysoký obsah antioxidantov a znižujú oxidačný stres buniek. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá poskytuje extra muníciu proti zápalu. Medzi potraviny s najvyšším obsahom antioxidantov patria:

  • Červená fazuľa
  • Brusnice
  • Artičoky
  • Bobuľové ovocie
  • Sušené slivky
  • Jablká
  • Čerešne
  • Sója

INFO: Benígna hyperplázia prostaty (zväčšená prostatická žľaza) sa líši od rakoviny prostaty a liečba závisí od symptómov.

zelenina FreePik

Sója je skvelé jedlo, ktoré je ideálne na zväčšenú prostatu. Ako fytoestrogén slúži ako brzda produkcie testosterónu, ktorý poháňa rast prostaty. Potraviny obsahujúce sóju zahŕňajú:

  • Edamame
  • Sójové mlieko
  • Tofu
  • Tempeh
  • Miso

Škrobové potraviny 

Zelené banány sú bohaté na vlákninu a spolu s ďalšími potravinami s vysokým obsahom odolného škrobu, ako sú šošovica, zelené fazuľky kŕmia „dobré“ baktérie v našom črevnom mikrobióme. Výsledkom je komplikovaný komunikačný reťazec, ktorý sa nakoniec spojí s imunitným systémom a pomáha bojovať proti zápalu. Zväčšená prostata je totiž zápalový proces. 

soja FreePik

2. Skúste meditáciu

Aj keď nie je úplne možné zvrátiť zväčšenú prostatu, relaxačné techniky, ako je meditácia, dokážu pomôcť zmierniť  príznaky. Úzkosť a stres totiž zvyšujú nutkanie na močenie. Nervy môžu byť obzvlášť problematické, ak máte problémy s prostatou s príznakmi ako nočné močenie (noktúria), namáhavé močenie a nutnosť neustále chodiť na toaletu. V takom prípade sú relaxačné techniky viac ako potrebné. Uvoľňujú celé telo.

3. Začnite cvičiť

Cvičenie je zdravý spôsob, ako sa cítiť uvoľnenejšie a bojovať so zápalmi. Pridajte do svojho ozdravného režimu aj fyzickú aktivitu. Cvičenie je forma relaxácie a silné protizápalové činidlo. Pokyny pre fyzickú aktivitu odporúčajú dospelým dopriať si aspoň 150 minút stredne intenzívnej aeróbnej aktivity každý týždeň (to je asi 30 minút denne, päť dní v týždni). Medzi cvičenia strednej intenzity patrí chôdza, bicyklovanie alebo plávanie, vlastne všetko, čo vám rozbúši srdce sa počíta. 

cvicenie FreePik

4. Zmeňte toaletné návyky 

Pokúste sa úplne vyprázdniť močový mechúr vždy, keď idete na toaletu. Choďte na malú potrebu hneď ako pocítite, že je treba ísť a vždy úplne vyprázdnite močový mechúr. Zníži sa tým počet návštev, ktoré musíte na toalete absolvovať vo dne aj v noci. Pred močením sa čo najviac uvoľnite. Ako sme už uviedli, úzkosť môže ešte viac sťažiť močenie, preto sa snažte nestarať sa o svoje príznaky a začnite hlbokým dýchaním. Neponáhľaj sa. Doprajte si dostatok času. Skúste „dvojité vyprázdnenie“, keď budete močiť čo najviac, chvíľu potom relaxujte a potom znova močte.

lieky FreePik

5. Skontrolujte si lieky

Porozprávajte sa so svojím lekárom o vedľajších účinkoch akýchkoľvek liekov, ktoré užívate. Niektoré lieky, vrátane antihistaminík môžu ovplyvniť nutkanie na močenie. Inými slovami, môžu zhoršiť vaše príznaky. Poraďte sa so svojím lekárom, či niektoré voľne predajné lieky alebo lieky na predpis, ktoré užívate nezhoršujú vaše príznaky a či existujú alternatívy, ktoré by mohli spôsobiť menej vedľajších účinkov.

jedlo FreePik

6. Sledujte, čo pijete (a kedy)

Pre vašu prostatu je dobré obmedziť kofeín a alkohol. Všetky tekutiny, ktoré príjmete, musia nakoniec von. Kofeín aj alkohol podnecujú obličky k tvorbe moču, čo znamená, že budete na toalete stále častejšie. Pred spaním a odchodom z domu tiež obmedzte množstvo, koľko pijete, bez ohľadu na tekutinu - vodu, džús, kávu alebo víno.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok