Ak reformu nemocníc nespravíme bude to katastrofa, myslí si Cigániková. Svrček si o nej nevie predstaviť hlasovať

TA3
19.10.2021 22:59

Pri stratifikácií nemocníc, ale aj pri potratovej politike bojuje koalícia sama so sebou. Proti reforme nemocníc Vladimíra Lengvarského sa vyslovil Boris Kollár a pri potratoch stoja na opačných stranách barikády Záborskej konzervatívci a Cigánikovej liberáli. K jednotlivým témam sa vyjadrili Jana Bittó Cigániková (SaS) a Miloš Svrček (Sme rodina).

ciganikova_2.jpg
TA3

Ciganiková hovorí o dôležitosti urobení reformy

"Ja si myslím, že úplne zámerne sme na seba ten bič uplietli preto, aby sme museli tú reformu spraviť pretože je to politicky veľmi, veľmi ťažké," uviedla. Ďalej o reforme povedala, že "je potrebné tú nutnú reformu spraviť preto, lebo ak nič nespravíme to len bude katastrofa, to je problém".

Svrček má na reformu iný názor

Svrček si o reforme myslí, že je to reforma, ktorá sa tu "opakuje už dvadsať rokov". Ďalej pokračoval, že reforma "prechádza z jedného šuflíka do druhého šuflíka na ministerstve zdravotníctva," poukazoval na predošlé vlády a na bývalého ministra Rudolfa Zajaca. K otázke ohľadom reformy ešte dodáva, že "na záver dňa budú rušené nie nemocnice, budu rušené oddelenia a ľudia prídu o prácu". Svrček na záver len skonštatoval: "Chcem len povedať, že táto reforma je namaľovaná ružovými okuliarmi a neviem si živo predstaviť, ako môžeme reálne hlasovať o takejto reforme, keď ani nevieme koho sa dotkne. Toto nemôže byť reforma o ľudoch bez ľudí".

V relácií sa hostia bavili aj na tému interrupcií

"S čím mám problém je, že ten zákon sa chce tváriť ako pomoc k ženám a sú tam maximálne tri veci, ktoré veľmi diskutabilne ženám, dá sa povedať pomáhajú," komentuje Cigániková zákon o potratoch. "Množstvo bodov v zákone vôbec ženám nepomáha. Naopak, život im komplikujú, dehonestujú ich a vyslovene ich psychicky týrajú," uviedla poslankyňa, prečo s viacero vecami v danom zákone nesúhlasí.

Sme rodina má k návrhu zákona podobný názor

Svrček v relácií povedal, že v klube majú ohľadom tohto zákona voľnú ruku, vzhľadom na to, že je to eticko-hodnotová vec. "Počkám si na tie pozmeňujúce návrhy, že akým spôsobom sa nakoniec na záver dňa zmení tento text, ale myslím si, že je tam čo meniť a čakám aj s čím prídu kolegovia z koalície," konštatoval.

Pozrite si celú dnešnú Tému dňa. V prvej časti relácie sme sa rozprávali s Janou Bittó Cigánikovou a Milošom Svrčkom na tému stratifikácie nemocníc a zákone o interrupciách. V druhej časti relácie sme sa rozprávali s Ľubicou Laššákovou a Romanom Foltinom o kvótach pre slovenskú hudbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok