Maďari si vybrali. Do budúcoročných volieb povedie opozíciu oficiálne Márki-Zay

TA3 TASR
18.10.2021 13:57

Druhé kolo primárok, v ktorých Maďari volili kandidáta opozície na post predsedu vlády do parlamentných volieb 2022, vyhral Péter Márki-Zay pred Klárou Dobrevovou. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov primárok, ktoré oznámila v pondelok Celoštátna predvolebná komisia na webovej stránke elovalasztas2021.hu.

Maďari si zvolili lídra opozície
TASR/AP

Za Márkiho-Zaya hlasovalo 372.313, čo je 56,69 percenta voličov. Dobrevovú, ktorá je kandidátkou Demokratickej koalície, europoslankyňou a manželkou expremiéra Ferenca Gyurcsánya, podporilo 284.430 voličov, čo je 43,31 percenta účastníkov druhého kola primárok.

Márki-Zay, primátor mesta Hódmezővásárhely z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), tak bude v budúcoročných parlamentných voľbách spoločným premiérskym kandidátom spojenectva šiestich opozičných strán, ktorý vyzve terajšieho premiéra Viktora Orbána.

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná, Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok