Tretiu dávku vakcíny proti covidu vám môžu podať aj po odporučení lekárom

TA3 TASR
18.10.2021 12:21

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 môžu človeku podať aj po tom, ako ju písomne odporučí lekár. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako pokračuje očkovanie v ambulanciách? Doteraz prejavili záujem stovky lekárov
TASR

Národné centrum zdravotníckych informácií posiela podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej informačné SMS správy všetkým pacientom, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny. "Tú je v tejto chvíli možné podať kompletne očkovanej imunokompromitovanej osobe najskôr štyri týždne po podaní poslednej dávky základnej očkovacej schémy," zdôraznila.

Takéto informačné SMS chodia pacientom, ktorí sú na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít, pacientom po transplantácii kmeňových buniek či pacientom s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou.  

Ministerstvo zdravotníctva poukázalo na to, že veľkú skupinu pozvaných tvoria pacienti liečení imunosupresívnou liečbou, teda liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém, napríklad pri rôznych autoimunitných ochoreniach.

Podľa rezortu zdravotníctva môže dôjsť k tomu, že informáciu o možnosti podania tretej dávky dostane aj pacient, ktorý subjektívne nepociťuje akútne zdravotné problémy, no jeho liečba mu môže imunitný systém narúšať. "V opačnom prípade, teda v prípade, že pacient zdravotné dôvody pociťuje, no nedostal takúto informáciu od Národného centra zdravotníckych informácií, platí, že mu tretia dávka môže byť podaná na základe písomného odporúčania lekára," uzavrela Eliášová.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok